Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 00:16

Квартирантам забороняють переставляти меблі

— Шахраї часто винаймають квартири подобово. Підроб­ляють документи на житло. За кілька днів здають помешкання кільком людям на довгий термін. З кожного беруть плату за перший і останній місяці. І зникають. Тому потрібно бути уважними, коли орендуєте житло, — говорить 42-річний ­Сергій Курганов, генеральний директор рієлторського об'єднання "Простор".

— Що старші документи на квартиру, то менше ступенів захисту вони мають. Наприклад, договори, укладені на межі розпаду СРСР, робили на ­звичайному бланку на друкарській машинці. Завіряли їх на біржах, бо було дешевше, ніж у нотаріуса. Є свідоцтва на право власності, що видавали у 1990-ті. Це звичайний папір, але цупкіший. Захист мають нотаріальні бланки. Там доволі складний малюнок, є голограми, номери, які можна перевірити. Впродовж певного часу використовували бланки з термальним текстом. Він з'являвся, якщо папір підігріти. Є електронний реєстр прав на нерухоме майно, інформацію про квартиру можна перевірити там. Але туди вносять тільки квартири, придбані після 2013-го.

Квартирант і господар житла мають підписати два документи — договір оренди й акт прийому-здачі майна.

— У договорі потрібно вказати суму щомісячної оренди та хто сплачуватиме за комунальні послуги, — продовжує Сергій Курганов. — До акту прийому-передачі записують перелік майна в квартирі. Вказують модель, технічні характеристики. Наприклад, побачили, що варильна поверхня має тріщину. Це потрібно вказати в акті. Якщо цього не зробити, власник квартири може сказати, що це орендар пошкодив. Тому повинен відшкодувати збитки. Це стосується будь-чого — диван, пральна машина тощо. Також орендарю не потрібно погоджуватися на вимоги власника житла, що суперечать здоровому глузду. Якось господарка квартири вимагала офіційного підтвердження шлюбу між чоловіком і жінкою. Інша хотіла мати виписку з банківського рахунку квартиранта. Хтось прописує, що не можна в квартирі переставляти меблі. Були орендодавці, які наполягали на щотижневому генеральному прибиранні.

Зараз ви читаєте новину «Квартирантам забороняють переставляти меблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути