22-річний Артур ДЕСНЯНСЬКИЙ другий рік працює кур'єром служби доставки в Києві.
— Під час карантину заробітки впали, бо велика конкуренція серед працівників. Для роботи у службі доставки треба заповнити анкету на сайті. Завантажити додаток на телефон, де отримуватимеш замовлення. Ніяких договорів немає. Всі документи оформляються в електронному вигляді. Потрібно купити фірмовий рюкзак за тисячу гривень. Якщо не маєш одразу всієї суми, можна виплатити його вартість частинами впродовж чотирьох місяців, — розповідає Деснянський. — Також від компанії видають картку, якою можна розрахуватися. Скільки на ній грошей — ніхто не знає. Перший рік орендував велосипед за 700 гривень на тиждень. Пізніше їздив мопедом, витрачав по 250 гривень за день на пальне. Наприкінці 2019-го придбав уживане авто "Дачія Логан". Замовлення тепер доставляю швидше. На бензин йде 7 тисяч гривень щомісяця.
Зарплата кур'єра залежить від графіку роботи, кількості замовлень і чайових. Коли починав, то виходив у піковий період — з 11:00 до 15:00. Тоді кожна година роботи коштувала 120 гривень. Вранці та ввечері платили 80. Додатково 30 гривень отримує кур'єр за успішно виконане замовлення. Карантин змінив усе. Пікових навантажень тепер немає. Та й самих кур'єрів побільшало. Якщо нас на районі працювало сім–дев'ять осіб, то зараз 11–16. Зменшилися чайові. Раніше давали 20–50 гривень за кожне замовлення. Тепер можуть взагалі не залишити.
Сам купую дезінфектори, маски та рукавички. Особливо на початку карантину це влітало в копієчку. Найдешевші маски тоді продавали по 30 гривень, а дезінфекторів ніде не було. Батько привіз спирт, та він швидко закінчився. Зараз менше витрачаю. Люди трохи заспокоїлися, не так панічно реагують на протирання рук. За інструкцією маю нанести дезінфектор перед тим, як натиснути на дзвінок. Потім ще раз, коли видаю замовлення. Маски купив багаторазові, щовечора перу і прасую.
Найбільше чайових за день було 876 гривень. Зазвичай люди щедріші в п'ятницю. Щодня маю не менш як 300 гривень додатково. Жадібніші на чайові ті, хто замовляє здорову їжу та десерти. А хто любить піцу — навпаки. Часто вожу каву вранці з кав'ярень додому клієнтам. Зарплату кур'єр отримує щотижня на картку. За місяць виходить у середньому 20–25 тисяч гривень.
Артур Деснянський планує відкрити кафе з приготування суші.
— Потрібно 150–200 тисяч гривень стартового капіталу. Щомісяця відкладаю по 300–500 доларів. Але й витрачаю чимало. Торік їздив у Чехію на фестиваль пива з друзями. Потім відпочивав на морі в Коблево Миколаївської області.
Коментарі