середа, 16 жовтня 2019 00:35

Купівельна спроможність упала

— Свого часу працівників масово втратила промисловість. Люди пішли у торгівлю. Сьогодні вона забезпечує роботою більшість українців. Бо зазвичай не треба спеціальних знань чи освіти. Роботу можуть запропонувати навіть випуск­никам шкіл, — каже 46-річний Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку.

— У регіонах працівникам готові платити 7–8 тисяч гривень зар­плати. У столиці заробітки вищі. Однак люди часто перебігають з одного магазину в інший. Шукають кращі умови, заробітки.

Найбільше магазинів є в Києві, Одесі, Дніпрі, Запоріжжі, Харкові. Активно нові торгові точки будують у Львові. Сьогодні це одне з найперспективніших міст країни, бо наближене до Польщі. Українці мають змогу заробляти гроші в сусідній країні. А витрачають вдома. Щоправда, купівельна спроможність українців упала. Є випадки, коли торговельні центри площею 50 тисяч "квадратів" не приносять прибутку. Що вже говорити про невеликі торгові точки. Їхні власники або банкрутують, або шукають нове місце, де буде більше клієнтів. Наприклад, у Києві пустує багато вільних площ, що здають під магазини.

У 2006–2007 роках Україна входила у десятку країн, де цікаво було вести роздрібну торгівлю. До нас заходили іноземні компанії. Останнім часом інвестори виводять гроші. Іноземних магазинів закрилося більше, ніж з'явилося. Щоправда, торік зайшла велика торговельна мережа одягу. Чекаємо на шведську "Ікеа". Однак жодних гарантій, що магазини відкриються найближчим часом, немає.

Зараз ви читаєте новину «Купівельна спроможність упала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути