Ексклюзиви
вівторок, 14 грудня 2010 02:30

Кредитні спілки втратили половину вкладників

 

Минулої осені 12 кредитних спілок втратили дозвіл приймати вклади та видавати кредити. Їх виключили з держреєстру.

За рік кількість вкладників кредитівок зменшилася на 50%, позичальників — на чверть, підрахувало Об'єднання кредитних спілок "Програма захисту вкладів". В Україні діють 700 кредитних спілок. У них вкладено 1,7 млрд грн. Із початку 2010-го до Держкомфінпослуг надійшло 2,6 тис. скарг на ці установи. Переважно через затримки з виплатами.

— Кредитні спілки потрібні. Бо пропонують вигідніші умови і вкладникам, і позичальникам. Щодо надійності, то вкладник може перевірити її і сам, — каже Іван Вишневський, 29 років, керівник Програми захисту вкладів. — По-перше, запитуйте свідоцтво, ліцензію. Читайте умови договору. Перевірте, скільки членів у кредитівці, у що вкладають. Не хочуть давати таких даних — не довіряйте їм свої кошти.

Перед відкриттям депозиту Вишневський радить перевірити кредитну спілку. Спершу видати себе за позичальника. Приміром, просити видати 20 тис. грн.

Не варто відкривати депозит там, де обіцяють швидкі гроші за умови пред'явлення паспорта, коду та однієї-двох довідок. Це свідчить про низький рівень фінансового контролю у спілці.

— Обережно ставтеся до організацій із розгалуженою мережею у багатьох обласних центрах. Бо там складно простежити обіг коштів. Стабільніші спілки, які працюють із невеликою групою людей, — продовжує Іван Вишневський. — Наприклад, у Тернополі з 1994 року діє кредитна спілка "Калина". Починала вона з того, що давала кредити на навчання студентам. Гроші під відсотки вкладали викладачі. Оскільки заробітну плату освітян останні 10 років не затримують, спілка процвітає. Тепер вона вкладає гроші ще й у зелений туризм. Надійні спілки вкладають у три–п'ять проектів не більше. Проекти мають бути перспективними. Будівництво багатоповерхівки — тепер ризиковане вкладення. Можуть подорожчати будматеріали або пройде нова хвиля кризи. Будівництво стане.

Надійніші ті кредитні спілки, які входять до спеціалізованих об'єднань. Наприклад, до Всеукраїнської асоціації кредитних спілок. Бо там контролюють діяльність спілок, пояснює голова Асоціації Вікторія Волковська, 43 роки.

— Кредитівки — члени об'єднань відраховують певний відсоток у спільний фонд. Якщо в котроїсь зі спілок виникнуть фінансові труднощі, об'єднання допоможе, — каже Вікторія Волковська. — Не забувайте, що кредитна спілка — це не банк. І ви — не клієнт, а її член. Варто ходити на збори. Там вирішують, як керувати спільними коштами.

Виключені з держреєстру кредитівки

Гарант (Южноукраїнськ Миколаївської обл.)

Гарантія і Довіра (Кіровоград)

Гармонія (Кіровоград)

Капітал-сервіс (Алчевськ Луганської обл.)

Крок (Вінниця)

Лелека (Київ)

Маріуполь-кредит (Маріуполь Донецької обл.)

Народна (Бердянськ Запорізької обл.)

Інвест-капітал (Умань Черкаської обл.)

Ощадно-кредитні фонди (Рівне)

Податківець (Кіровоград)

Рісткапітал (Донецьк)

дані: Держфінпослуг

 

Де отримати інформацію

Поскаржитися, перевірити ліцензію та повноваження кредитівки можна телефоном та через інтернет:

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України — www.dfp.gov.ua, http://reestr.dfp.gov.ua

Всеукраїнська асоціація кредитних спілок — www.vaks.org.ua, тел. 0(44) 390 32 84,

Національна асоціація кредитних спілок України — www.unascu.org.ua, тел. 0(44) 501 18 75

Об'єднання кредитних спілок "Програма захисту вкладів" — www.pzv.net.ua, 0(44) 498 59 56, безкоштовна гаряча лінія 0 800 309 15 10

Зараз ви читаєте новину «Кредитні спілки втратили половину вкладників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути