четвер, 18 червня 2020 05:50

Кредити не подешевшають

Національний банк зменшив облікову ставку з 8% до 6%. Це найнижчий рівень за історію незалежної України. У березні 2019-го вона становила 18% річних.

Облікова ставка визначає вартість грошей у країні. Впливає на умови кредитування. Що менша вона, то більші можливості у банків знижу­вати відсотки за кредитами.

Пом'якшення монетарної політики необхідне, щоб підтримати економіку під час поступового згортання карантину. Адже впав і споживчий, і інвестиційний попит. До прогнозованих показників повертатиметься довше, ніж очікували, повідомили в Нац­банку.

Україні вдалося продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Це відкрило доступ до фінансування Світового банку та Євросоюзу.

— Національний банк фактично відреагував на рівень інфляції в країні, — каже економіст 49-річний Ярослав Жаліло. — В першому кварталі 2020 року ще й відбувся різкий обвал інвестицій. На що зниження облікової ставки може позитивно вплинути.

Щоправда, в наших умовах облікова ставка фактично не працює. ­2019-го її знижували кілька разів, а корпоративне кредитування все одно пішло в мінус. Та й для населення прямих наслідків не буде. Можливо, це вплине на наміри банків зменшити ставки за депозитами. Водночас можуть виникнути ризики, пов'язані з фінансуванням різних програм підтримки. Наприклад, іпотечного кредитування. Адже в певних випадках застосовують механізм субсидіювання різниці між обліковою ставкою й реальною ринковою, під яку зробили запозичення.

— За офіційними даними, інфляція низька. Під час карантину українці витратили заощадження. Зараз купівельна спроможність упала. Немає грошей, щоб придбати товари. Тому й ціни суттєво не зростають, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки. — Щоправда, зниження облікової ставки не вплине на відродження іпотечного кредитування. У нас проблема в іншому. Майже 98 відсоткам потенційних клієнтів, які розраховують отримати кредит на житло, банки відмовляють. Посилаються на абсурдні вимоги Нацбанку. Людина, яка хоче взяти іпотеку, має підтвердити джерела надходження грошей на перший внесок. Пояснення "назбирали" не підходить. Як варіант — ці кошти пропонують задекларувати й платити 19,5 відсот­ка податку. Це невигідно й абсурдно.

Зараз ви читаєте новину «Кредити не подешевшають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути