пʼятниця, 27 січня 2012 06:00

Кредит із плаваючою ставкою варто брати на рік-два

Автор: фото з САЙТА WWW.wordpress.com
  Пляшку для ”Руссо-Балт” відлили із дев’яти кілограмів золота. Для цього переплавили монети початку XX століття
Пляшку для ”Руссо-Балт” відлили із дев’яти кілограмів золота. Для цього переплавили монети початку XX століття

Нову "ладу" 38-річний Максим Ігнатов придбав місяць тому в кредит. В "ОТП банку" гроші позичили під 11,6% річних на два роки.

— Інші банки видають під 17-20 процентів, — розповідає Максим. — У цьому банку ставка за кредитом плаваюча. Вона залежить від стану економіки — курсу долара та середнього показника вартості кредитів.

Перед придбанням авто Ігнатов збирав інформацію про фінустанови. Також заходив на інтернет-форуми. Там обговорюють умови кредитування.

— На форумі я запитав, який кредит краще брати — з фіксованими процентами чи плаваючими. Отримав десь із сотню відповідей. Писали й спеціалісти банків. Плаваючий відсоток радили брати на короткий термін. Наприклад, на рік. Інша справа — житлові позики. Їх доводиться виплачувати по 10-20 років. За цей час ставка може так зрости, що залишишся без штанів.

Кредити під плаваючі відсотки видають 13 банків. Ставка складається із фіксованої маржі фінустанови, 2-3% річних та індексу UIRD, середнього рівня ставок за депозитами в Україні. Цей показник для українських банків визначає рейтингова агенція "Томсон рейтерз".

— Така ставка зручна для позичальника, — каже 49-річний Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру. — Банк не може підвищувати відсоткову ставку в односторонньому порядку, не попередивши клієнта. Зараз індекс для гривневих кредитів дорівнює 13,2 відсотка річних. У сумі клієнт платить 12–15,5 відсотка.

Перед підписанням радить показати кредитну угоду юристам. Якщо там закладена умова про односторонній перегляд банком умов договору, краще відмовитися.

Зараз ви читаєте новину «Кредит із плаваючою ставкою варто брати на рік-два». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути