Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 00:16

Компенсацію за електроопалення платитимуть три місяці

Майже 571,6 тис. українців отримали в лютому компенсацію за електроопалення. Її середній розмір — 564 грн.

На компенсацію мають право багатодітні, прийомні сім'ї та будинки сімейного типу. Також — жителі будинків з електроопаленням, які користувалися пільговим тарифом на 31 грудня 2020 року.

Перелік людей, які мають право на компенсацію, формували електропостачальники. Список надали Міністерству соціальної політики. Там позначили, хто зі споживачів має субсидію. Компенсацію за електроопалення вони отримають у її складі. Іншим кошти зараховуватимуть на особовий рахунок в електропостачальника. Суму компенсації вказуватимуть у рахунках за січень, лютий і березень.

— Наприклад, споживач використовує 400 кіловатів на місяць. За пільговим тарифом він сплатив би 360 гривень. За нинішньою вартістю електроенергії у 1,68 гривні отримає рахунок на 672 гривні. Від цієї суми віднімають вартість за пільговим тарифом. Решта — 312 гривень — така буде сума компенсації. Для точного розрахунку важливо вчасно передавати показники лічильника, — пояснили у пресслужбі постачальника електроенергії та газу "Ясно".

Якщо людина не отримала компенсації, треба звернутися до електропостачальника. Тим, хто отримує субсидію — до управління праці та соціального захисту населення.

— Із 1 квітня відбудеться коригування цін на електроенергію. Все залежатиме від того, чи скасують ПСО (механізм покладення спеціальних обов'язків. З його допомогою держава забезпечувала населення дешевою електроенергією. — ГПУ), — каже 48-річний Геннадій Рябцев, експерт із енергетичних питань. — Якщо спеціальні обов'язки не продовжать, після 1 квітня вартість електроенергії для населення зросте до 2,5–3 гривень. Це суттєво позначиться на рахунках споживачів.

Скоріш за все, передбачать якісь компенсації, але зараз про це нічого не відомо. Уряду потрібно пришвидшити розробку відповідних нормативно-правових актів. Бо може статися так, як із ринком газу. Після вирівнювання цін для населення і промисловості з початком опалювального сезону відбулося різке подорожчання.

Зараз ви читаєте новину «Компенсацію за електроопалення платитимуть три місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути