четвер, 09 липня 2009 20:06

Із літра незбираного молока завод виготовляє 2,5 літра

31-річна Марина Біда з райцентру Обухів Київщини живе у власній хаті. Тримає двох корів. Випасає в лісопосадках на околицях. Молоко здає заготівельникам.

— Літом корови дають більше 40 літрів на день, — розповідає. — Його заготівельники забирають.

Платять по 1,30 грн за літр. Щомісяця Марина отримує 1,5 тис. грн. Молоко — єдиний дохід жінки та її двох малих дітей. Вона втратила роботу на вентиляторному заводі. Трохи молока вивозить на базар. Продає по 4–5 грн/л.

Заготівельник Валерій Голубенко, 44 роки, збирає молоко в Обухові та навколишніх селах власним молоковозом.

— Мені його дали як майновий пай у колгоспі, — каже. — Машина стара, не обладнана охолоджувачем. Тому молоко треба швидко везти на молокозавод, щоб не скисало.

Валерій має усну домовленість із молокозаводом у Києві. Від райцентру туди 45 км.

— Я не оформлявся приватним підприємцем. Так само як і 90 процентів усіх інших прийомщиків. Молокозаводам це вигідно. Вони проводять "липові" договори. Дають мені налічку в руки, щойно я молоко злив.

Валерій отримує за літр зданого молока 2,2 грн. Щодня возить до 4,9 тис. л.

У Києві три молокозаводи. Два точно грішать

— Частину відкладаю, щоб розрахуватися із селянами. У мене на руках залишається "чистих" 4 тисячі гривень.

Зі свого заробітку Валерій купує бензин і платить "відкати". Тобто ділиться з працівником підприємства. Той домовляється із санітарною службою, лабораторією про прийом, а з комерційною службою — про розцінки. Без цього пробитися на молокозавод неможливо, пояснює Голубенко.

— При заборі молока санітарних вимог дотриматися ніяк. Молоко ж зливають мені посеред вулиці. Деякі "колеги" грішать: приймають молоко від лейкозних та туберкульозних корів. Який завод у мене молоко бере, я не скажу. Бо залишуся без заробітку. У Києві три молокозаводи. Два точно грішать.

Такий продукт у селян беруть по 30 коп. за літр. Розпізнати неякісне молоко можна тільки в лабораторії. Тому заготівельник його не вживає.

Його напарник із заводу 37-річний Вадим уточнює розцінки:

— За оптову партію, понад 7 тонн молока, завод платить більше — 2,50 за літр. За 20 тонн — 2,70. Сировини молокозаводу не вистачає. Потужності дозволяють переробляти 250 тисяч тонн щодня. А нам привозять тільки 150.

На заводі молоко ретельно змішують, фільтрують. На сепараторі відокремлюють вершки. Із них виробляють сметану, сир та морозиво. Також збирають молочний білок, казеїн. А до знежиреного молока додають соєву або пальмову олію. Відходи, молочні відвійки та сироватку теж переробляють і вливають у молоко. Аби воно зберігалося довше, додають консерванти. У результаті з літра незбираного молока молокозавод отримує 2,5 л. Розливає його в пакети і відправляє у крамниці.

Оптом літровий пакет молока 2,5% жирності коштує 4–4,5 грн. Крамниці роблять іще 10–20% націнки.

Молоко фальсифікують, погоджується президент Асоціації фермерів Іван Томич, 51 рік:

— Самі розміркуйте: поголів"я худоби в Україні зменшується, а молочних виробів більшає. Багато виробників додають кокосову та пальмову олії.

Вадим, працівник столичного молокозаводу, виправдовується:

— Підприємству доводиться викручуватися, аби знизити собівартість. Якби в пакети розливали натуральне молоко, собівартість одного літра була б 5 гривень. Урахуйте всі націнки, транспортування. Отримали б пакет молока за 10 гривень.

У молоко додають пальмову олію

В Україні не заборонено виготовляти продукти з домішками.

— Але підприємство має зазначити на упаковці склад продукту, — розповідає Ірина Романчук, 40 років, завлабораторії технології молочних продуктів Інституту молока та м"яса. — На пакеті несправжнього молока має бути написано, що це "молочний напій" або "молоко відновлене". Так роблять, приміром, у Росії.

Вміст та хімічний склад молока має перевіряти Держспоживнагляд.

— Рослинних жирів у молочній продукції взагалі не має бути, — пояснює "ГПУ" його керівник Лариса Лосюк, 50 років. — Однак в Україну щороку завозять 300 тисяч тонн пальмової олії саме для заміщення тваринних жирів. 70 відсотків іде на молокопереробні підприємства.

Виробників неякісних молочних продуктів постійно ловлять за руку, запевняють у прес-службі Держспоживстандарту. Однак поки що ця товарна група не підлягає обов"язковій сертифікації. І жоден виробник іще добровільно не привозив своє молоко на сертифікування.

"ГПУ" звернулася до найбільших молокозаводів України по роз"яснення. Усюди від коментарів відмовилися.

Зараз ви читаєте новину «Із літра незбираного молока завод виготовляє 2,5 літра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути