субота, 03 липня 2010 10:00

Проблемні банки оголосять банкрутами за три місяці

Проблемні банки оголосять банкрутами за три місяці

Верховна Рада скоротила термін повноважень тимчасових адміністрацій у проблемних банках.

Із липня вони зможуть працювати не довше трьох місяців. Досі діяли по півроку. Із листопада 2008 року Національний банк неодноразово подовжував їхні повноваження та строки мораторію на видачу вкладів та вимог кредиторів.

Тепер Нацбанк відкликатиме ліцензії банків і починатиме процедуру ліквідації, якщо рівень адекватності регулятивного капіталу становитиме 3%. Раніше орієнтувались на показники "поганих" активів. Вони мали складати 60% або більше.

Зміни коментує керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов:

"Запровадження конкретних цифрових рамок спрощує ліквідацію проблемних банків,. Добре і те, що мораторій може тривати не довше трьох місяців. Якщо за цей час банк не зміг навести лад, його треба визнати банкрутом. Наприклад, повноваження тимчасової адміністрації "Надра банку" продовжуються вже третій рік. А підприємства, чиї рахунки заморожені у них, навіть не можуть подати до суду. Бо відповідно до Господарського кодексу банк з тимчасовою адміністрацією отримує індульгенцію на ухиляння від виплат. Його не притягнеш до суду. Хоча сам банк цілком може судитися із вами за завдання збитків його репутації", - пояснює gazeta.ua.

Заморожені вклади почнуть повертати впродовж трьох місяців після оголошення банкрутства проблемного банку. Кожному вкладникові Фонд гарантування видасть до 150 тис. грн.

На 1 липня 2010-го налічується 8 банків із тимчасовими адміністраціями НБУ - "Володимирський", "Діалогбанк", "Зембанк", "Інпромбанк", "Надра", "Родовід банк", "Синтез", "Столиця".

За два роки ліквідовано 9 банків - "Українська фінансова група", "Східно-Європейський банк", "Банк регіонального розвитку", "Національний стандарт", "Європейський", "Одеса-Банк", "Причорномор"я", "Європейський банк розвитку та заощаджень".

gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Проблемні банки оголосять банкрутами за три місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути