середа, 07 грудня 2011 07:15

Ірина Довгалюк влаштувалася на чотири роботи

54-річна Ірина Довгалюк із району Лузанівка в Одесі одночасно працює бухгалтером і прибиральницею.

— Для більшої пенсії варто офіційно влаштуватися на кілька робіт. Це мені коханець підказав, він юрист, — розповідає Ірина Миколаївна. — Я й влаштувалася. Вставати доводиться десь о п'ятій ранку, — розповідає Ірина Миколаївна. — Добре, що діти вже виросли. Старша донька живе окремо, а молодша із чоловіком — у мене. Їсти не готую. Запарю вранці геркулесу, вип'ю зеленого чаю — ото й весь сніданок. Із дому вискакую по шостій ранку. Спершу їду в газову контору. На дорогу йде 20 хвилин. До дев'ятої ранку прибираю два поверхи. Там немає що робити — протерти пилюку, помити підлоги, витрусити попільнички, кошики для сміття, помити туалет.

— Там же працюю бухгалтеркою. Колектив у нас непоганий. Дівчата в основному такого віку, як і я. Роботи небагато, як добре діло знаєш. За годину роблю звіти чи декларації.

Директор газконтори звільнив прибиральницю півроку тому. Ірина Довгалюк попросила взяти її. О 15.00 їде на другу роботу, приватне підприємство. Там також працює бухгалтеркою. Справляється за 4 год.

Іншу роботу шукала за оголошеннями в газеті рік тому. Приватний підприємець потребував бухгалтера.

— Я потоваришувала з їхнім власником Сергієм. Він платить мені на руки 2 тисячі гривень. Працюю п'ять днів на тиждень. Сергія я теж попросила, щоб оформив мене прибиральницею на півставки. Він мені платить половину мінімальної зарплатні. Можна було б обійтися. Але вдома нудно. Не хочу дочці із зятем заважати. Вони тільки побралися. Любуються в себе в кімнаті. А я у своїй не знаю, чим зайнятися. Старша дочка призналася, що молодята на мене скаржилися. Заважаю їм, бо сновигаю то на кухню, то у ванну. От я і рішила, що краще копійку заробити. Додому приходжу десь після восьмої вечора. Донька їсти готує на всіх. Після вечері я в душ, до телевізора — і засинаю.

Ірина Миколаївна в сумі офіційно заробляє близько 3,5 тис. грн на місяць. На руки отримує ще півтисячі. Дізналася, що пенсія складає половину офіційного заробітку. Тобто їй нараховуватимуть 1,75 тис. грн. А з однією роботою отримувала б мінімальну пенсію, 800 грн.

48-річний Віктор Красильников з Умані Черкащини теж має три роботи. Основна — на автозаправці. Отримує 1,2 тис. грн. Працює позмінно. Після доби чергування має три вихідних. Знайомого попросив оформити себе продавцем на колгоспний ринок. У наметі торгує побутовим дріб'язком. На час зміни на АЗС його заміняє власник точки або його дружина.

— Якось здибав знайомого. Він коло квіткового базару товчеться. Зранку уже квасить. Спитав, звідки гроші бере, щоб кожен день киряти. Він мені й розказав, що виходить о шостій ранку на базарчик. Помагає квіткаркам розкласти товар, виносить баняки з квітами, ставить палатки. Кожна дає по п'ятьорці. От він за ранок заробляє 50. Більше, ніж я на автозаправці. Я і собі підрядився грузчиком на базар. 15–20 гривень за ранок маю на цигарки.

 

Як оформляють сумісників

Громадянин може працювати на одному чи кількох підприємствах. Це передбачено ст. 21 Кодексу законів про працю, пояснює юрист Олексій Марчук, 36 років, із Центральної адвокатської контори Умані Черкаської області:

— За законом "Про пенсійне забезпечення", до стажу включається будь-яка робота, на якій працівник підлягав державному соціальному страхуванню. Тому робота за сумісництвом у стаж також входить. Із кожної зарплати за другим місцем роботи надходять внески до Пенсійного фонду, як і з зарплатні за основним місцем. Із них і розраховують розмір пенсійних виплат.

Головне, щоб людина працювала у вільний від основної роботи час. А скільки вона встигає — це вже її справа. Повідомляти роботодавців про основну чи додаткову роботу необов'язково. Трудові книжки ведуться лише за основним місцем роботи. Пред'являти її при працевлаштуванні за сумісництвом не треба. Та якщо працівник хоче внести запис у трудову книжку про роботу за сумісництвом, треба звернутися до кадровика за основним місцем роботи. Вони внесуть запис про ще одне місце роботи на підставі завіреної довідки з  підприємства, де людина працює за сумісництвом.

Процедура оформлення така ж, як і для основного підприємства. Працівник має подати до відділу кадрів заяву про прийом на роботу за сумісництвом, паспорт, ідентифікаційний номер. За необхідності — медичну книжку, посвідчення водія, документ про освіту чи професійну підготовку тощо.

 

Зараз ви читаєте новину «Ірина Довгалюк влаштувалася на чотири роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути