четвер, 30 вересня 2021 00:01

Гаряча вода подорожчає на третину

З 1 жовтня в Україні почнуть діяти нові ціни на газ, опалення та гарячу воду.

Річні тарифи на газ пропонують від 7,8 до 13,5 грн/куб. Більшість газопостачальних компаній встановили ціну в межах 9–10 грн за кубометр. Нафтогаз України продаватиме клієнтам паливо по 7,96 грн.

Найвищий тариф — 13,5 грн/куб. Такий встановили Чернівецька, Житомирська та Херсонська обласна енергопостачальна компанії.

— Більшість газзбутів пропонують населенню на вибір — "річний" і "місячний" тарифи. Фактично увесь опалювальний період можна платити фіксовану ціну за газ й не переживати за коливання цін на європейських хабах. Водночас у регіонах вартість відрізняється. Подекуди — суттєво. Постачальники пропонують ціни залежно від обсягів, який купують споживачі. Дехто взагалі перекуповує паливо в Нафтогазу та продає населенню, — каже економіст 56-річний Олександр Охріменко. — Тарифи на опалення та гарячу воду встановлює місцева влада. Тому в регіонах вони також відрізнятимуться. Остаточна ціна залежатиме від систем опалення, витрат місцевих структур і втрат енергоносіїв при постачанні. Подорожчання газу сприяло переходу на альтернативні види опалення. Українці активно вкладають гроші в сонячні батареї, встановлюють твердопаливні котли.

Тарифи на опалення та гарячу воду зростуть на 25–30%.

— Для бюджетних установ вартість газу стартує з понад 20 тисяч гривень за тисячу кубометрів. У містах будуть проблеми, щоб обігріти школи й дитячі садки. Я готувався би до масштабного локдауну. Заклади фактично закриють і опалюватимуть мінімально, — говорить експерт із енергетики 50-річний Святослав Павлюк. — Україні потрібні довгі та системні програми енергозбереження. Торік у бюджеті на Фонд енергоефективності грошей взагалі не заклали. За останні сім років рекордно мало виділили на програму "теплих кредитів" — 120 мільйонів гривень замість 400. Стратегії в нас немає. Не можна в жовтні закликати людей встигнути утеплити будинок до листопада. Енергоефективність — це діяльність, яка планується на десятиріччя і наскоками не вирішується. Водночас статистика споживання газу населенням свідчить, що українці стали економнішими. До 2013 року, без врахування тимчасово окупованих територій, населення споживало близько 26–27 мільярдів "кубів" газу. Зараз — 16–17.

Зараз ви читаєте новину «Гаряча вода подорожчає на третину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути