"Їдеш до Києва? Бери харчі з дому. Там дешевше, як за 20 гривень, не пообідаєш", — радили мені друзі. Їду шукати в столиці роботу. Запаси закінчилися швидко. Вирішила пошукати, де у столиці можна вкластися з обідом у 10 грн.
Ранок починаю з "Картоплі" — закусочної на другому поверсі Південного залізничного вокзалу. Прицінююсь. Пластмасова чашка борщу коштує 3,95 грн, а велика картоплина, запечена у фользі, — 6,50. М"ясна або сирна начинка до неї — ще 4 грн. Розумію, що на десятку тут не наїмся.
Іду до ресторану швидкого харчування "Швидко" на цьому ж вокзалі. Спершу вивчаю меню. Салат із капусти коштує 4 грн. Порція борщу на 300 г — 4,5 грн.
— Вам пощастило, — каже кухар. — Борщу остання порція лишилася.
Хліба нема. До борщу купую житню булочку. Плачу 9,6 грн і сідаю з тацею за столик. Борщ — майже окріп. На ложечку, перш ніж піднести до рота, треба довго дмухати. Першу страву їла майже півгодини. Зате з блюдечком салату впоралася за мить. Начебто й наситилась, але після гарячого борщу хотілося пити. Тому біля метро спокусилась на стаканчик бочкового квасу.
На другий день обідаю у фастфуді "Пузата хата" на Хрещатику. В обідню пору там людно. Беру червоний борщ, котлету і салат сезону. Із тацею прямую до каси.
— З вас 12 гривень 30 копійок, — порахувала касирка.
Перевіряю чек. За салат з мене узяли 4,50. А я замовляла салат сезону за 2,40. Прошу касирку перерахувати замовлення.
— Ви взяли "свіжі овочі", — буркнула касирка. — А "сезон" готують з капусти.
Порція борщу — 200 грамів. Салат давно пустив сік. Котлета невеличка. Обід закінчую впроголодь.
Новий знайомий Сашко, теж заробітчанин, радить поїхати на Петрівку:
За три години після обіду знову підступає голод
— Там є дешева столовка.
Наступного дня їду обідати туди. Заклад поблизу книжкового ринку так і називається — "Столовка на Петровке". Відвідувачів небагато. Супи — по 4 грн, гарніри — гречка або картопля — по три. Салатів по 3 грн лише два — "Дністер" або "Свіжі овочі". Стільки ж коштує невелика котлета. Беру гарнір із котлетою і зелений борщ, якраз на десятку. За три години після обіду знову підступає голод.
— Я обідаю на Лук"янівському ринку, — ділиться Сергій Кравчук, 31 рік, який працює у фірмі по вул. Дегтярівській. — Беру небагато, але до сьомої вечора вистачає. Недорого. Тому в обід усі столики зайняті.
Кафе-їдальня без назви — неподалік від станції метро Лук"янівська. Приїхала туди по першій. Черга — 30 чоловік. Вибираю першу страву. Півлітрова порція борщу чи супу — 5 грн.
— Вам половинку чи повну? — хлопець за прилавком наливає супи.
Прошу півпорції. У тарілку борщу хлопець кладе шматочок м"яса і поливає сметаною.
До нього беру найдешевший салат — буряк під майонезом за 2,8 грн. На решту — тарілку рису за 3 грн і варену сосиску за 2,5 грн. Така ж ціна і на тюфтельку. До каси моя черга підходить за 20 хв. Плачу 10 грн 80 коп.
Борщ і салат смачні, а рис уже захолов. Тут удалося пообідати найситніше. Щоправда, без компоту чи мінеральної води. У київських їдальнях за склянку беруть від 1,5 грн.
Ціни у столичних фаст-фудах, грн
Заклади харчування | Борщ | Гарнір | М"ясна страва | Салат |
"Швидко", майдан Незалежності (підземний простір) | 4,50 | 4,10 | 3,50 | 4,00 |
"Два гуся", вул. Хмельницького | 4,50 | 4,50 | 5,50 | 3,90 |
"Пузата хата", вул. Хрещатик | 3,90 | 2,50 | 3,90 | 2,40 |
"Столовка на Петровке", книжковий ринок біля метро Петрівка |
4,00 | 3,00 | 3,00 | 3,00 |
Кафе-їдальня, Лук"янівський ринок | 3,00 | 3,00 | 3,00 | 3,50 |
На страву з м"ясом вистачає десятки
Жителька Рівного Тетяна Закордонець, 19 років, працює в офісному центрі на вул. Данила Галицького. Обідає поряд, у кафе "Фуршет". Порція супу там коштує 3 грн, м"ясні салати — до 4, зрази з м"ясом — по 1,95 грн. На обід дівчина зазвичай витрачає не більш як 10 грн.
— Можна взяти суп, салат і, наприклад, млинці з м"ясом, — каже вона. — Або замінити це піцою, салатом і соком.
Чай чи кава коштує по гривні, склянка соку — дві. Інколи дівчина купує вареники по 3,9 грн.
Коментарі