пʼятниця, 25 лютого 2011 04:15

Газовики незаконно вимагали плату

У селі моєї тещі ходили представники газконтори, перевіряли тягу в трубах. За це вимагали платити по 35 гривень. Вона не платила. То до неї прийшли із сільради. Погрожували відрізати газ.

Запитує Микола Сидорук

із с. Озерна Київської обл.

Відповідає Олександр Кротенко, 25 років, радник столичної юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс":

— Газопостачальні підприємства мають керуватися Правилами надання послуг з газопостачання, затвердженими постановою Кабміну № 2246 від 9 грудня 1999 року. Підставою для відключення може бути порушення строків сплати.

Але послуги з періодичного техобслуговування надаються за рахунок витрат самого газопостачального підприємства. Про це йдеться в пункті 16 Правил. До таких послуг належить і перевірка димових і вентиляційних каналів; розбирання, очищення, змащування запірних пристроїв на газопроводах та газових приладах; дрібний ремонт із заміною деталей.

Вимоги про додаткову оплату незаконні. Слід написати скаргу на ім'я керівника газопостачального підприємства. Якщо не отримаєте відповіді, звертайтесь у районну прокуратуру.

Щодо працівників сільської ради, то їхня вимога сплатити за послуги є ознакою складу злочину "вимагання, вчинене службовою особою з використанням службового становища", згідно зі статтею 189 Кримінального кодексу. Карається позбавленням волі до семи років.

Зараз ви читаєте новину «Газовики незаконно вимагали плату ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути