Уряд ухвалив концепцію державної програми розвитку овочівництва до 2025 року.
— Йдеться про стабільне забезпечення населення якісною продукцією, збільшення виробництва продукції з високою доданою вартістю. Також необхідно посилити присутність України на світовому ринку, — говорить 34-річний Тарас Висоцький, заступник міністра з розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. — Державна програма розрахована на малі, середні фермерські господарства. За прогнозами, собівартість продукції вдасться зменшити на 20–30 відсотків. А в галузь залучити не менш як 100 мільйонів доларів іноземних інвестицій. Створити 55 тисяч нових робочих місць. Також стимулювати розвиток вітчизняного машинобудування, переробних підприємств. Очікується зменшення імпорту овочів і збільшення поставок вітчизняної продукції за кордон до 300 тисяч тонн.
Фермери не можуть отримати дешеві банківські кредити. Бракує ліній для миття, сортування, пакування продукції. Занепадає насінництво.
— Три роки поспіль, до сезону 2018–2019 років, ціни на традиційні овочі й картоплю були такі низькі, що багато виробників відмовилися від них. Це стало головною причиною зростання цін, — каже 45-річний Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.
— Виробники мають зрозуміти — потрібна продукція вищої якості, а не більше овочів. Щоб її можна було продати в будь-яку країну світу. Без цього й далі матимемо або шалені дефіцити, або надлишки й перепади цін. Якщо в Україні працюватимуть 10–20 потужних підприємств чи кооперативів, націлених на експорт овочів, зможемо зменшити коливання цін. І забезпечити українців якісною продукцією протягом усього року.
Організацію експорту потрібно починати з вивчення перспективних ринків. Потім налаштовувати виробництво, зберігання, упаковку й логістику. Ми колись витискали Польщу по цибулі, а зараз практично повністю пішли зі світового ринку. У нас немає системи, стратегії і мало системних підприємств. Говорять про нестачу сховищ. Насправді потужностей для зберігання овочів достатньо. Але вони розподілені нерівномірно. Дрібних виробників багато, а сховищ у них або зовсім немає, або вони примітивні.
Коментарі