Ексклюзиви
пʼятниця, 24 лютого 2017 00:35

Електрика подорожчає на чверть

З 1 березня подорожчає електроенергія для населення. До 100 кВт платитимуть 90 коп. замість нинішніх 71,4 коп. Від 100 кВт коштуватиме 1,68 грн. Це п'ятий і останній етап зростання тарифів. Почали їх підвищувати з 1 квітня 2015-го.

— 70 відсотків споживачів тепер платитимуть за світло по максимальному тарифу — 1,68 гривні, — каже 40-річний Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій.

Чиновники заявляли, що після п'ятого етапу тарифи стануть економічно обґрунтованими.

— Не стануть. Економічно обґрунтований тариф — 2,32 гривні за кіловат. Такі цифри називає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики — НКРЕ.

Підвищення цін на електроенергію більше не буде?

— 2,32 гривні — це натяк, що електрика ще дорожчатиме. Реформа не досягла своєї мети. Тарифи підвищували у п'ять етапів, щоб зняти перехресне субсидіювання. Коли високі тарифи для промисловості перекривають відносно низькі ціни на електрику для населення. Після підняття тарифів для населення платежі стали непідйомними. Люди пішли по субсидії. Тарифи переклали на державний бюджет. Що з цим робити, не­зрозуміло. Піднімати ще тарифи — значить, загнати проблему в глухий кут. Люди взагалі не платитимуть. Для промисловості теж не можна піднімати ціни, бо вже нікуди. Реформа вкусила сама себе за хвіст.

Раніше був розподіл такий: до 100 кіловат, від 100 до 600, понад 600 кіловат. З березня середню ланку прибирають. Для чого?

— Щоб отримати максимальну виручку. Це цинічне рішення регулятора. Маю вдома електроплиту, колись вкладався у 150 кіловат на місяць. Тепер не виходить. Тарифи з березня піднімають на чверть. На стільки ж у середньому зростуть суми у платіжках.

Скоро прийдемо до єдиної ціни?

— Про єдиний максимальний тариф для всіх поки що не йдеться. За кордоном це працює навпаки: більше споживаєш електрики — менше платиш.

Платежі у тих, хто користується електроопаленням і газом, зрівняються?

— Якщо немає двозонного лічильника, платіжки будуть космічні. Позитивний момент — менше ставитимуть бойлерів. Це зменшить навантаження на електромережу. До підвищення тарифів користуватися бойлером було вигідніше, ніж оплачувати гарячу воду. Але мережі ­можуть не витримати. Уже зараз у час пік у "хрущовках" напруга сягає 180 вольт при проектній — 220. Це значить, що електроприлади створюють надмірне навантаження.

Нові тарифи нарівні з Європою?

— Ще не зрівнялися. Німці платять 7 гривень за кіловат. У Росії, Казахстані тарифи теж вищі, ніж у нас. Але важливо порівняти їх із реальними доходами населення.

Зараз ви читаєте новину «Електрика подорожчає на чверть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути