четвер, 30 грудня 2010 17:13

Економічна політика держави призведе до обвалу гривні

Економічна політика держави призведе до обвалу гривні, прогнозує президент Центру ринкових реформ, економіст Володимир Лановий, 58 років:

- В 2010 му році імпорт товарів перевищив експорт на 4 мільярди доларів. У наступні роки дефіцит зовнішньої торгівлі зростатиме, може досягнути 12-16 мільярдів доларів. Нині ситуацію рятують шляхом зовнішніх запозичень. На допомогу прийшли Росія та Міжнародний валютний фонд.

Якщо уряд не покращить торговельний баланс, повториться ситуація 2008 року. Тоді імпорт перевищував експорт більш як на 13 мільярди доларів. Що й призвело до обвалу гривні. Наступного року дефіцит зросте до 8-9 мільярдів доларів, а в 2012-му - до 14-16.

Готуватися до обвалу гривні наступного року?

- Уряд планує узяти за кордоном кредит шляхом продажу облігацій державної позики у 4,5 мільярда доларів, щоб розрахуватися з попередніми боргами. Ці заходи тимчасово забезпечать приток валюти на український ринок, відстрочить її дефіцит і подальший обвал гривні.

Чи варто зберігати заощадження у гривні?

- Не думаю. Валютна політика уряду, Національного банку непрозора. Нам обіцяють лише гнучкість курсу. Українці з власного досвіду знають, якій валюті варто довіряти. Тому в листопаді викупили в банках 3,5 мільярди доларів. При тому, що продали на 2 мільярди менше. Український бізнес теж виводить капітали за кордон. В 2010-му відтік склав 600-700 мільйонів доларів. За часів правління Ющенка виводили 20-40 мільйонів доларів на рік.

У 2012 році поєднаються три несприятливих чинники — зростатиме державний борг, буде величезний дефіцит зовнішньої торгівлі, настане пора великих термінових платежів за зовнішніми позиками, які відстрочили із 2000 року. Іноземці відмовляться фінансувати борги України. Тому краху слід чекати в 2012-му.

Як ви зберігаєте особисті заощадження?

- Я маю доларові карткові рахунки. Використовую їх під час поїздок за кордон. Заощаджень не роблю.

Зараз ви читаєте новину «Економічна політика держави призведе до обвалу гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути