Ексклюзиви
четвер, 16 грудня 2010 16:16

Україна набралася боргів на 120 мільярдів, буде дефолт - Лановий

Україна набралася боргів на 120 мільярдів, буде дефолт - Лановий

Політика "життя в борг", яку веде Україна, - безвідповідальна і в кінцевому підсумку доведе гривню до краху, а країну до дефолту.

Про це під час відеоконференції на focus.ua заявив доктор економічних наук, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

Цього року, за даними на 1 листопада, уряд позичив (через стабілізаційний фонд, держбюджет і на зовнішніх ринках) близько 120 млрд грн. Крім того, ще 13 млрд грн (1.6 млрд доларів) до кінця року може дати Міжнародний валютний фонд. Таким чином зовнішні і внутрішні державні борги досягнуть за підсумками 2010 року 133 млрд грн.

Цього року бюджет витратить 22 млрд грн на обслуговування боргів. Наступного року, за підрахунками експерта, Україна повинна буде віддати 30 млрд грн тільки відсотків. Борг, незважаючи на обіцянки влади, вже перевищує 40% ВВП і небезпечний тим, що більшість кредитів - короткострокові.

"Країна не може розвиватися, якщо сидить на борговій залежності, на борговій макроекономічної моделі. Чиновникам здається, що кожен день сонце буде вставати на сході і кожен день їм будуть давати кредити. Але так думали і в Греції, в Іспанії, в Ірландії", - пояснив директор Центру ринкових реформ.

Лановий навів дані НБУ, згідно з якими приріст зовнішнього боргу держави цього року становить 7,5 млрд доларів. Сюди входять борги перед МВФ, за єврооблігаціями і короткостроковий кредит російського банку ВТБ.

"У нас зараз державний борг уряду підбирається під 50 млрд доларів, причому в цьому році додалося 7,5 млрд зовнішнього боргу ... Запозичення колись перевищать межу. І коли уряд вийде з пропозицією реструктуризувати борг на довший період, їм відмовлять: занадто високі ризики. І тоді буде дефолт", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Україна набралася боргів на 120 мільярдів, буде дефолт - Лановий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути