четвер, 06 лютого 2020 07:35

Дві платіжки за газ скасують

Кабмін та Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг розробляють єдиний рахунок за газ для населення.

— Фактично повернемося до системи, що існувала раніше. Щоб не дратувати українців, — сказав 36-річний Олексій Оржель, міністр енергетики та захисту довкілля.

У січні люди отримали по два рахунки за газ. За першим потрібно було платити за спожиті кубометри. Другий — за транспортування блакитного палива.

— Раніше споживачі отримували єдину квитанцію. Вона включала гуртову ціну газу як товару, вартість транспортування мережами, розподілу, націнку постачальника й податки. Наприкінці минулого року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг змінила методику формування тарифу. Витрати на транспортування вивели із загального рахунка. Люди отримали дві платіжки, — говорить 39-річна Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм громадської мережі "Опора". — Сума вийшла в кожного різна. Залежить від обсягів споживання за минулий рік. Щоб обчислити середнє значення, їх ділять на 12 місяців.

— Якщо на газу лише готують їсти, за місяць витрачають 4–6 "кубів", — продовжує Тетяна Бойко. — Далі Нацкомісія для кожного конкретного облгазу встановлює тариф. Залежить від протяжності мереж, кількості абонентів. Із січня тариф на транспортування підняли. У лютому буде другий етап подорожчання. Зараз у середньому по країні він становить 1–1,3 гривні за кубометр газу. Найменше платять жителі Києва — 28 копійок. У Львові ціна за доставку одна з найвищих — на рівні 2 гривень. Тариф множать на місячний обсяг споживання, додають податки. Кінцеву суму споживачі бачать у своїх платіжках. У когось виходить 11 гривень на місяць, в інших — понад 200. Теоретично можна спрогнозувати, що наступного року за доставку газу люди отримають менші рахунки. Бо цьогоріч зима тепла. Люди економно використовують газ для опалення домівок.

Ще один момент, що дратує українців, — рахунок за доставку потрібно оплатити до 20 числа кожного місяця. Інакше погрожують штрафом за подвійним тарифом. Або облгаз може відрізати домогосподарство від постачання. Це дивно. По-перше, на транспортування газу поширюється дія закону про житлово-комунальні послуги. Там про терміни оплати й штрафи не йдеться. По-друге, більшість рахунків не приходять вчасно. Дехто 20 січня ще не отримав квитанції.

Очевидно, людям зручніше оплачувати один рахунок. Так переважно роблять у Європі. Це також рекомендує Рада європейських регуляторів. З другого боку, навіть у єдиній платіжці потрібно буде окремо вказувати тариф на доставку газу.

— В Європі домогосподарства, що не споживають газ, сплачують лише абонплату. В Угорщині, Польщі та Німеччині вона становить 40–50 євро на рік — 1100–1300 гривень, — розповідає енергетичний експерт Марія Яковлєва, 48 років.

— Це підйомні гроші для споживача. Газорозподільчим компаніям вони дозволяють планувати витрати на ремонт, модернізацію та розвиток мереж. В Україні також пропонували встановити абонплату — 50–70 гривень на рік для одного домогосподарства. Вартість доставки в рахунках на газ з'явилася 2015-го. Коли Україна приєдналася до Третього енергетичного пакету Євросоюзу, прийняла закон про ринок газу. Розділили облгази на газорозподільчі й газопостачальні компанії. Водночас реального відокремлення розподілу від постачання в нас не відбулося. Кошти за спожитий газ і його доставку отримує одна організація. Просто все оформлено на дві юридичні особи. Розмір тарифу на транспортування залежить від кількості абонентів, які живуть у регіоні. У Києві він найнижчий, бо газ споживають майже мільйон домогосподарств. У невеликих містах тариф значно вищий.

Дім не добудований. Котел обтягнутий плівкою

— Отримав у січні платіжку за транспортування газу. Але я його не використовую, на лічильнику самі нулі. Бо ще не заселився до будинку, — каже 33-річний Вадим Когут із міста Іллінці на Вінниччині.

— Газ підвели два роки тому, трубу поки що опломбували. Триває ремонт, дім не добудований. Котел обтягнутий плівкою. За транспортування газу мені нарахували 385 гривень. За рік треба буде віддати 4620. Пішов у газконтору розбиратися. Сказали, що таких платежів поки що не беруть. Але якщо взагалі не платитиму, нарахують пеню й відріжуть газ. Написати заяву, щоб мені відмінили цю платіжку, не можна.

42-річному Юрію Мельничуку із села Демидівка Жмеринського району Вінницької області нарахували 247 грн за транспортування. Чоловік уже третій рік на заробітках. У будинку ніхто не живе.

— Коли тягнув газ 2007-го, разом з односельцями купували труби. Платили, щоб викопали рови, а потім — порихтували дорогу. Кожен витратив майже 7 тисяч гривень. А тепер маю платити за транспортування газу по моїх же трубах, — говорить Юрій. — Аби відмінили платіжку, маю написати заяву на пломбування газу. А потім, коли повернуся додому — на його підключення. Для села — ще та морока. Бо їхати сюди газовщики не хочуть через погані дороги.

— Ціна на газ у січні була 5,86 гривні. Ми з жінкою споживаємо до 50 "кубів". Поряд із газовим котлом поставили ще й твердопаливний. Газ використовуємо лише для приготування їжі, підігріву води. У грудні заплатив 310 гривень. Фактично, мало б вийти так само і в січні. Але тепер із доставкою коштує 483 гривні, — розповідає 62-річний Віктор Шепетко із села Селище Тиврівського району на Вінниччині. — Найбільше не повезло тим, хто живе на окраїні села. Їм нарахували більше. Братові транспортування коштувало 386 гривень.

Мешканці багатоквартирних будинків заплатили невеликі суми.

— Нас в однокімнатній квартирі прописано троє. За січень мали заплатити 6,92 гривні. Син живе неподалік у дев'ятиповерхівці, йому нарахували 4,31, — каже 75-річна Галина Ткаченко з Вінниці.

Валентина МУРАХОВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Дві платіжки за газ скасують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути