четвер, 03 грудня 2009 18:52

Доларові кредити краще перевести у гривневі

Вуличні міняйли біля ринку Урожай у Вінниці минулого тижня пропонували купити долари по 8,05 грн.

Обмінники продавали валюту на 5–10 коп. дорожче. Кілька покупців цікавляться ціною.

— До вечора вона може впасти до 7,95. Ми квапимося скинути запаси, — говорить валютниця Валентина. — У банку, де ми беремо долари, кажуть, що до Нового року курс впаде до 7,50. А після виборів зросте. Це все через непонятки у владі. Зранку приходимо і не знаємо, яку ціну ставити. То нам підказують по мобілці. Хто? Кажу ж, є люди в банку. А вони зв"язуються з "верхами".

Останніми днями охочих здати валюту значно побільшало, зауважує Валентина. Банк дає їй долари на продаж по 7,99 грн.

Зниження курсу почалося після нововведень Національного банку, переконаний керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов, 30 років. Із 26 листопада НБУ визначає курс долара та євро, за яким його мають продавати комерційні фінустанови. На міжбанківських торгах Нацбанк збуває долар по 7,98 грн. Обмінники можуть продавати "зелений" не дорожче як по 8,15 грн.

Транснаціональні компанії закладають курс 16 гривень за долар

Це була вимога для банків, які отримали рефінансування НБУ. Таких 86, трохи менше половини загальної кількості. Серед найбільших — "Промінвестбанк", "Надра банк", "Київ", "Фінанси та кредит", "Родовід банк", "Укргазбанк", "Імексбанк", "Укрпромбанк". Решті теж радять дотримуватися курсу.

— Нацбанк самостійно вираховує середньозважений курс долара, за яким банки мають його продавати. Беруть до уваги дані комерційних фінустанов перед початком робочого дня та виводять середній показник. Нацбанк купою постанов та обмежень штучно занижує курс долара та тисне на комерційні банки. Робиться це під вибори, — каже Олексій Лупоносов. — Нацбанк уже відібрав на півроку ліцензії "Партнер-банку" та "Сигмабанку" за завищення курсу. А "Преміуму" узагалі тепер не можна працювати на міжбанку.

Раніше Нацбанк заборонив обмінникам продавати в одні руки валюти більш як на 80 тис. грн. Також не можна змінювати курс продажу протягом дня.

Через заниження ціни виникне дефіцит валюти. Лупоносов прогнозує стрімке зростання курсу долара та євро після виборів, наприкінці січня — в лютому 2010-го.

— Транснаціональні компанії, які ведуть бізнес в Україні, розраховують бюджети в доларах. Вони вирахували вартість цієї валюти без допомоги Нацбанку. І закладають курс 16 гривень за долар. До такого рівня він і може піднятися після виборів. Заощадження тримайте в доларах, але краще — в інших валютах. США також переживають кризу. Важко спрогнозувати таку країну. А от доларові кредити переведіть у гривневі. Тоді легше буде розраховуватися після обвалу курсу.

Зараз ви читаєте новину «Доларові кредити краще перевести у гривневі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути