Ексклюзиви
пʼятниця, 14 травня 2010 01:53

"Долар зміцнить позиції"

Автор: фото з особистого архіву
  Олексій Лупоносов: ”Паніка довкола євро вигідна банкірам і бізнесменам”
Олексій Лупоносов: ”Паніка довкола євро вигідна банкірам і бізнесменам”

На початку травня значно знизився курс євро щодо інших валют. Ситуацію пояснює керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов, 30 років.

Чому впав курс євро?

— Кілька членів Євросоюзу мають економічні проблеми. Найбільші — Греція. Зазнають їх і Іспанія та Португалія. В Україні ж щодо євро створюють паніку. Поширюють інформацію про його нестабільність. На день-два обмінники припиняють купувати валюту. І люди готові скидати євро за низьким курсом.

Кому вигідна паніка?

— Бізнесменам, банкірам. Вони скуповують за заниженим курсом валюту, яку масово несуть в обмінники громадяни. Потім закуповують на неї товари в Європі та завозять в Україну. При цьому ціни на імпортну продукцію не падають, попри обвал євро.

Україна має найбільший в історії дефіцит бюджету 56 мільярдів гривень

Кажуть, Греція може оголосити дефолт. Тоді євро ще впаде.

— Греція — маленька країна. Якщо буде дефолт, курс євро справді дещо знизиться, але переважно внаслідок паніки. Потім знову стабілізується.

Який ваш прогноз щодо курсу цієї валюти?

— В Україні коливання триватимуть до осені. На цьому будуть заробляти. А восени настане час розраховуватися за кредитами та за газ. Попит на валюту збільшиться, і курс євро зросте.

Скільки коштуватиме він до кінця року?

— За оптимістичним прогнозом, курс повернеться на колишній рівень, 11,5–12 гривень за євро.

Що буде з доларом?

— Він зміцнить позиції. США сильна держава, виробляє 25 відсотків світового валового внутрішнього продукту. Долар не так просто ослабити. В Україні його курс може зрости до 10–11 гривень наприкінці року.

Що чекає гривню?

— Уряд приховує величезну інфляцію в країні. До того ж Україна має найбільший в історії дефіцит бюджету 56 мільярдів гривень і повинна розраховуватися із зовнішніми боргами. Уряд хоче позичити ще 2 мільярди доларів. Тому гривня слабшатиме.

Яку валюту ви порадили би для заощаджень?

— Євро. Країни Євросоюзу спроможні витягнути свою валюту.



Наслідки падіння євро для України


Позитивні

— мають подешевшати автомобілі, обладнання, побутова техніка, продукти та одяг, що їх імпортують із Європи. Торік, за даними Євростату, було завезено товарів на $36,5 млрд;

— зменшаться витрати на погашення кредитів, виданих у євро;

— знизиться вартість путівок до європейських країн.


Негативні

— залишатимуться високими проценти за житловими та споживчими кредитами. Бо європейські структури не фінансуватимуть дочірніх банків в Україні;

— знизяться доходи українських експортерів. Переважно постачають за кордон метал, зерно, олію та електроенергію.

10 тисяч гривень Мар"яна Кравчук обміняла на фунти стерлінгів

Киянка Мар"яна Кравчук, 37 років, має власний бізнес. За освітою економіст.

— Я прогнозам не надто довіряю, — ділиться досвідом. — Є перевірені методики. Був такий Адам Сміт. Він розробив принцип накопичення: щоб не втратити всі заощадження разом, слід тримати їх у різних місцях. Я частину заощаджень тримаю в доларах, частину в євро, решту в фунтах стерлінгів. Тому навіть якщо євро впаде до нуля, у мене все одно залишаться дві третини заощаджень.

— Сьогодні зі мною розрахувалися покупці. 10 тисяч гривень я поміняла на фунти. Британська валюта вигідна тим, що не має жодного відношення до ЄС. А долар — головна валюта світу. Всі три валюти не можуть одночасно знецінитися. Якщо якась упаде, інші тільки виграють.

Зараз ви читаєте новину «"Долар зміцнить позиції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути