Ексклюзиви
середа, 08 жовтня 2008 19:28

Долар виріс до 6 гривень

Автор: фото: УНІАН
  Київ, 8 жовтня. Обмінник на Хрещатику
Київ, 8 жовтня. Обмінник на Хрещатику

Із минулої п"ятниці долар дорожчає щодня. У вівторок зранку столичні обмінники приймали американську валюту по 5,1–5,3 грн. Продавали від 5,5 грн. По обіді долар подорожчав на 10 коп. Та ні в обмінниках, ні у відділеннях банків його не можна було купити.

Пенсіонерка Валентина Петрівна, 59 років, хоче придбати $200 на поїздку до сестри в Білорусь.

— П"ять обмінників обійшла, — обурюється. — Ніде не можна купити валюту, лише приймають. Дівчата в будках мені кажуть, що доларів у них немає. Воно, мабуть, і правда. Скільки я не ходила, людей біля обмінників не бачила.

У середу за $1 просили 5,8 грн. На початку вересня його продавали по 4,7 грн. Тоді фінансові аналітики прогнозували, що американські гроші можуть подорожчати до 5 грн. За місяць почали говорити про можливий курс 5,4 грн. Учора він перевалив за позначку 6 грн. У відділенні "Правексбанку" біля Житнього ринку на табло вказано: покупка — 5,4 грн, продаж — 6,1 грн. В інших валютних кіосках майже 6 грн.

В обміннику біля кінотеатру "Жовтень" — 5,98 грн. Над віконечком напис "Гривен нет". Білява касирка років 45-ти в чорному костюмі стоїть біля кіоску, говорить по телефону. Паралельно відповідає на питання кореспондента "ГПУ":

— Гривень нема. Доларів? Приблизно 40 доларів маю. Решту хтось викупив. Якщо вам треба більше, приходьте під вечір.

В обмінному кіоску на розі Костянтинівської та Ярославської курс 5,95 грн.

— Скільки ви хочете здати? У мене є гривні на чотири тисячі доларів. Думайте. Дєньги бистро уходять, — каже касирка.

— На курс валюти впливають панічні настрої населення. Люди бояться втратити свої заощадження, тому й скуповують валюту. Банки теж тримають доларові запаси на випадок глибокої кризи. Тому їх не вистачає. Цю ситуацію має регулювати Національний банк. Якщо для задоволення попиту він надасть доларову масу із резерву, тоді ажіотаж спаде і курс прийде до нормального стану. Інакше важко прогнозувати, що буде далі, — розповідає на прес-конференції Ігор Дурицький, 33 роки, гендиректор компанії "Кредитмаркет".

Зараз ви читаєте новину «Долар виріс до 6 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути