Ексклюзиви
пʼятниця, 08 жовтня 2010 08:15

Доходи "Київміськбуду" переправляли за кордон

Акції "Київміськбуду" повернули в комунальну власність, заявив цього тижня Олександр Попов, заступник столичного голови. "Київміськбуд" - найбільша будівельна компанія країни з ринковою вартістю близько 16 млрд грн. Як з'ясувалося торік, її акції продали вісьмом невідомим компаніям. Їхні назви спливають лише у зв'язку з конфліктом довкола будівельного холдингу. Реальні власники фірм - чиновники, наближені до мера Леоніда Черновецького. Керівник одного з управлінь холдингу на умовах анонімності розповів "ГПУ", як "Київміськбуд" забрали в міської громади:

- Черновецький як міський голова має право розпоряджатися власністю міста. Тому 2008-го він увів у наглядову раду "Київміськбуду" своїх людей - Комарницького, Булгакова та Мазотова. Останній, кажуть, родич Ахметова. Несподівано його підвищують до першого віце-президента.

- Одразу почали "поліпшувати роботу", - згадує посадовець. - Вводили нових заступників. Досвідчених працівників заставляли писати заяви на звільнення або понижували в посаді. Замість звільнених набирали недосвідчених випускників вузів, до 10 людей за день. Причому на вдвічі більшу зарплату.

- Одного дня я не зміг відправити зі свого комп'ютера електронний лист. Виявилося, всі комп'ютери центрального офісу на Суворова заблоковані. Петро Мазотов заборонив працівникам користуватися дискетами та флешками.

- Далі Мазотов увів компанію-посередника "Укрміськбудпостач". Вона перепродавала холдингу будівельну техніку. Змінили схему продажу житла. Його теж реалізували через посередника - компанію з управління активами.

Будівельні трести "Київміськбуду" зобов'язали віддавати їй новобудови за ціною близько 5 тис. грн/кв. м. Посередник продавав новобудови громадянам, але по 8?"17 тис. грн за "квадрат".

- Дохід від перепродажу переправляли в офшори за кордон, користуючись дірками в законодавстві. Потім гроші поверталися в Україну як іноземні інвестиції. 2009-го трести здали 328 тисяч "квадратів" житла. Відповідно, за кордон переправили близько 1,5 мільярда гривень. Але виробничі підрозділи зазнавали збитків через занижену ціну. Команда Черновецького навмисно їх банкрутила. Щоб потім задешево продати підставним компаніям "Київміськбуд" - цілком або частинами.

- 2009-го в головному офісі з'явилися чутки, що холдинг продадуть "донецьким". Працівники головного офісу почали отримувати листи: рекомендуємо вам продати акції. Нижче - адреса покупця. Тодішній президент холдингу якось заявив на нараді: "Працівники можуть розпоряджатися акціями на власний розсуд".

- "Київміськбуд" був виконавцем реконструкції спорткомплексу "Олімпійський". Ми зробили усю чорну роботу. І тут ми дізнаємося, що решту дороблятиме донецька компанія. Вона звела кілька будинків в обласному центрі і ще 11-поверховий офіс біля Софійського собору. Їй виділили 4 мільярди гривень. Ми одразу розуміли, хто є новими власниками - люди Черновецького або "донецькі".

"ГПУ" звернулася по коментар до керівництва холдингу.

- Ваш запит на столі у віце-президента Мазотова. Він зачинився у себе в кабінеті. Вирішує якісь важливі питання, - кажуть у прес-службі.

Продаж 80% акцій "Київміськбуду" незаконний, бо відбувся без аукціону. Не було публічного засідання Київради. Перехід в інші руки не зареєстрований у Фонді держмайна, пояснює народний депутат Володимир Бондаренко, 57 років.

- Люди Черновецького встигли украсти активи банку "Хрещатик". За ними стоять бізнесмени-"регіонали" Хмельницький та Іванов. Поки що холдинг повернули в міську власність. Але головою правління призначили апаратника Михайла Голицю. Ця людина нічого не вирішує. Далі будуть взаємні нападки. Скоріше за все "Київміськбуд" поділять між собою.

Зараз ви читаєте новину «Доходи "Київміськбуду" переправляли за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути