Ексклюзиви
четвер, 30 грудня 2021 00:55

"До пандемії ходили в гості. Зараз усі бояться запрошувати"

Автор: Мирослава БОНДАРЕНКО
 

Новорічний стіл для сім'ї із чотирьох осіб обійдеться в середньому в 1844,74 грн, порахували в Інституті аграрної економіки. Торік витрачали 1706,09 грн.

— Минулого року на підготовку до новорічних свят пішло 1500 гривень. Гостей не ­запрошували, бо хворіла коронавірусом. Цього року ­плануємо вкластися у 2 тисячі. Це і продукти, і ­подарунки, і ялинка, — розповідає 62‑річна Надія ­Сидорова з Харкова. — Святкуватимемо із ­дітьми та внуками. А 1 січня підемо в гості до ­доньки Ірини. До святкового столу зазвичай купую м'ясо, рибу, гриби, червону ікру, ковбасу, сир, фрукти, шампанське, цукерки. Готую салат, холодець, картоплю запікаю в духовці з м'ясом, грибами та сиром. На пенсію не розженешся, отримуємо з чоловіком мінімалку. Гроші на підготовку до святкувань часто дає донька. Моя справа — накрити стіл для всіх. У Харкові ціни на продукти високі. Перед святами люди змітають все з полиць. Тому стараюся заздалегідь скупитися. Свинина коштує 180 гривень за кілограм, сало — 160, куряче філе, сир домашній — 110, овочі — в середньому 10–11 гривень за кілограм. Десяток яєць обійдеться 35–38. Торік перед святами продукти були дешевші. Наприклад, кілограм свинини купувала за 115 гривень, куряче філе — по 90. Яйця продавали по 25 гривень, цукор — 15–18. Менше коштували хліб, риба. На подарунки обом онукам виділяю по 100 гривень. Купую цукерки, якусь іграшку, багато хлопавок. Цього року 4‑річний Тьома попросив олівці, пластилін, фломастери, альбом. 11‑річний Даня не знав, що хоче. То придбали йому скакалку, бо любить спорт. Дорослим взяла на подарунок по коробці цукерок. Жінкам — вино або шампанське, чоловікам — коньяк. Новий одяг на свято не купуємо, тільки якщо є потреба.

— На святковий стіл піде не менше 3 тисяч гривень. Зараз усе так подорожчало, що в меншу суму не вкладешся, — каже киянка Леся Бориско, 40 років.

— Працюю бухгалтером, чоловік — робітник складу. Сину 12 років. Пишних застіль не влаштовували ніколи на новорічні свята. Щороку готую олів'є, ми його любимо. Запікаю великий шматок м'яса. Ставлю на стіл кілька видів бутербродів — із червоною ікрою, ковбасою, рибою. Можу зробити сирну та м'ясну тарілку. Не економимо на фруктах, цукерках, алкогольних напоях. Для себе беру шампанське за 260 гривень, чоловіку — коньяк за 300. Помітила, що за рік удвічі подорожчала варена ковбаса. Додали до ціни яйця, майонез. На зелений горошок майже всі магазини пропонують акції. Є знижки на м'ясо в супермаркетах. Святкуватимемо другий рік вдома. Кожному придбали по новій піжамі, шкарпетки зі святковим малюнком. Вклалися в 2500 гривень. Ялинку маємо штучну. Докупила нових іграшок, гірлянду. До пандемії ходили в гості. Зараз усі бояться запрошувати. Друзі влаштували хрестини. Після свята троє гостей потрапили в лікарню з коронавірусом. На роботі дали подарунок і премію до свята. У чоловіка в колективі влаштували акцію "Таємний Санта". Кожен отримав прізвище колеги, мав купити подарунок на 300 гривень.

В нашій родині прийнято замовляти подарунки. Мені чоловік купив парфуми за 2500. Я йому дала таку ж суму на кросівки. Сину оновили телефон. На гроші від діда й баби він придбав собі навушники, рюкзак. Моєму батьку торік дарували телевізор, бо в нього в грудні був ювілей. Склалися з родичами. Цього року оплатила йому рік перегляду онлайн-телебачення. Обійшлося 1500 гривень. Там є всі його улюблені канали. Також завеземо продуктовий набір до свята. Свекрусі вибрали з нею светр за 700 гривень, шапку і шарф за 400, крем для обличчя за 350. Нашій родині батьки подарували гроші. Купимо щось корисне, щоб свято запам'яталося. 1 січня і на Різдво традиційно ходимо в гості до моєї 85‑річної бабусі. Вона прихильниця традицій. Готує голубці, холодець, котлети, тушковану картоплю, оселедця під шубою, мімозу, олів'є, бутерброди зі шпротами.

Зараз ви читаєте новину «"До пандемії ходили в гості. Зараз усі бояться запрошувати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути