— За рік молочні продукти подорожчали на 30–40 відсотків. М'ясо — на 30–44, хліб — на 12. Ціна на картоплю зросла вдвічі, на інші овочі — на 120 відсотків. До кінця року ще дорожчатимуть м'ясо, хліб, овочі, — говорить директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко, 43 роки.
Це ініціатива магазинів чи виробників?
— Виробників.
Чому в Україні ціни постійно стрибають?
— Уряд не займається цим питанням. Сприяють в основному великому бізнесу. Малий, середній і споживачі — принесені в жертву. Хліб, молочні продукти подорожчали через підвищення мінімальної зарплати. Якраз у сільському господарстві заробітки були нижче мінімалки. Також вплинуло скасування державного регулювання цін. В Україні коливання більші, ніж у Європі. Там норма — 5 відсотків. У нас — всі 50.
Зараз триває вирівнювання цін між Україною та Європою. Фактично все, що виробляємо, можна продавати за кордон — в Євросоюз, країни Азії.
З якими країнами ми вже зрівнялися по цінах?
— З Польщею, Литвою, Словаччиною. Ціни на деякі продукти там нижчі, ніж в Україні. Наприклад, молочні. Поляки витрачають на харчі до 27 відсотків доходу, литовці — третину. Українці — 50 відсотків. Хоча 2017-го цей показник трохи зменшився. Бо люди почали економити на їжі через дуже дорогу комуналку.
Поляк у середньому за місяць заробляє 800 євро, литовець — 850, українець — 185.
Яка націнка на продукти в Україні та Європі?
— У Європі торгові мережі додають до ціни виробника 5–10 відсотків. В Україні — не менше 20. Іноді доходить до 50. Потрібно розвивати малий та середній бізнес у сільському господарстві. А в нас уряд виростив агробаронів, які керують усім ринком.
Чому такі дорогі овочі нового врожаю?
— По-перше — через підвищення собівартості виробництва. Вона залежить від інфляції, вартості імпортних комплектуючих до техніки. По-друге — виробники штучно накручують ціну до того рівня заробітку, який хочуть отримати. Вважається, що українські овочі дешевші, ніж європейські. Насправді це не так. Скоро до нас повезуть продукцію з ЄС, бо вона коштує менше.
Кажуть, фермери набудували сховищ і не спішать збувати продукцію. Тому ціни на овочі ростуть. Це справді так?
— Зі сховищами в Україні досі катастрофа. Навесні всі овочі будуть привозними.
Чим варто запастися зараз?
— Можна закупити городину. Вартість продуктів зростатиме. У середньому — на 10 відсотків, а овочі додадуть у ціні 20 процентів. Скільки коштуватиме м'ясо, спрогнозувати неможливо. За останні дні серпня свинина встановила сумний рекорд — уперше середня ціна за кілограм перевищила 100 гривень. Причини — африканська чума свиней, подорожчання курятини. Десяток яєць до кінця року коштуватиме не менше 25 гривень.
Коментарі