вівторок, 05 січня 2010 18:10

Дев"ять гривень додали до пенсії Вірі Цехмайструк

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  На Новий рік киянка Марія Гарячук приготувала голубці, холодець, спекла пиріжків і натушкувала картоплі. Торік купувала свинину. Цьогоріч замість неї взяла ковбаси на 20 гривень
На Новий рік киянка Марія Гарячук приготувала голубці, холодець, спекла пиріжків і натушкувала картоплі. Торік купувала свинину. Цьогоріч замість неї взяла ковбаси на 20 гривень

68-річній Вірі Цехмайструк із Черкас раніше нараховували пенсію 990 грн. Із грудня отримує на 9 грн більше. Працювала завучем, має 35 років стажу.

— У грудні ходила на пошту. По одній відомості розписувалася за надбавку 60 копійок, по іншій — 8,10. Поштарка лаялася за ту відомість: "60 копійок — ото і є хвалена надбавка від Януковича". Більше грошей на бумагу перевели, ніж пенсіонерам додали, — каже Віра Цехмайструк.

На таблетки від гіпертонії, склерозу жінка витрачає третину пенсії. Ще дві сотні йде на  комунальні платежі. Віра Цехмайструк мешкає сама в двокімнатній квартирі. Решта йде  на харчі. Каже, одягу не купує десять років.

— Беру 10 кілограмів картоплі, по парі кіл моркви, буряка, цибулі. декілька кіло круп. Варю собі супи та каші. За місяць з"їдаю два літри олії. Два десятки яєць та кіло сала розтягую на цілий місяць. На м"ясі та молочному економлю. Трохи лишаю на хліб, чай і цукор. Відкласти нічого не виходить. У мене двері поламалися вхідні. Нові — це від 900 гривень. У мене трохи було грошей. Лежали в "Надра банку". Мабуть, там і залишаться.

Столичні пенсіонери скаржаться, що отримують менше.

— На початку року мені нараховували 500 гривень пенсії, доплачували 50 гривень як дитині війни. Потім давали 130 гривень добавки від Черновецького, — розповідає жителька столичного житломасиву Оболонь Тетяна Гнатовська, 73 роки. — А тепер оці доплати познімали. Залишилася сама пенсія. Мені нараховують мінімальну, 601 гривню.

За місяць з"їдаю два літри олії

Понад половину Тетяна Юхимівна витрачає на квартплату та комунальні платежі.

— Допомагає харчами син. М"ясо, наприклад, не купую. Овочі подорожчали сильно. Недавно ходила моркви купити. А вона по 10 гривень за кіло.

80-річна Марія Гарячук зі столичної вул. Шолом-Алейхема у грудні отримала 1030 грн. У листопаді — 1056 грн.

— Сусідка дзвонила в Пенсійний фонд. Бо їй теж зменшили пенсію. Сказали, що то якісь надбавки познімали через новий закон, — каже. — Цеї зими треба було теплий одяг купляти. Виділила 200 гривень на куртку-пуховик із секонд-хенду.

На новорічний стіл господиня приготувала голубці, холодець, спекла пиріжків, натушкувала картоплі.

— Торік могла дозволити собі ще кіло свинини. А тепер взяла палку ковбаси за 20 гривень. Ще купила півкіла цукерок. Онуки мають прийти.

Пенсія буде не менше ніж 734 гривні до кінця року

Із листопада 2009 року почав діяти Закон "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати".

За ним було підвищено прожитковий мінімум. Із 1 листопада 2009-го він становить 601 грн для осіб, які втратили працездатність, тобто пенсіонерів. Відповідно, такою має бути мінімальна пенсія за віком.

У 2010-му мінімальна пенсія буде такою:

із 1 січня — 695 грн

із 1 квітня — 706 грн

із 1 липня — 709 грн

із 1 жовтня — 723 грн

із 1 грудня — 734 грн

Також зростатиме мінімальна зарплата. Однак ці зміни ще не затверджені Держбюджетом на 2010 рік. Тому всі нарахування проведуть лише після його ухвалення Верховною Радою.

Зараз ви читаєте новину «Дев"ять гривень додали до пенсії Вірі Цехмайструк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути