четвер, 21 липня 2022 00:50

"Цього року всі менше хазяйство завели. Багато хто взагалі нічого не триматиме"

Автор: Анна ЖЕЛЕЗНЯК
  На Центральному ринку в Чернігові курчат продають по 30 гривень за штуку, каченят від 60. Бройлери коштують 40–120, залежно від розміру. Торгують троє продавців. Торік їх було восьмеро
На Центральному ринку в Чернігові курчат продають по 30 гривень за штуку, каченят від 60. Бройлери коштують 40–120, залежно від розміру. Торгують троє продавців. Торік їх було восьмеро

— Птиця цього року коштує вдвічі дорожче. Вплинуло підвищення цін на пальне, корми, ветеринарні препарати, — говорить 57-річна Світлана, прізвище не називає. Торгує на Центральному базарі в Чернігові.

Курчата коштують 30 грн/шт., бройлери 40–120, каченята — від 60, гусенята — 150.

— 25 років торгую птицею. Найчастіше купують курей: м'ясні породи й ті, що добре яйця несуть. Раджу одразу брати спеціальний комбікорм, антибіотики, якщо люди хочуть точно виростити птицю. Цього року 10 курчат обійдуться в 300 гривень, із кормом і ліками — 400. Для бройлерів корм завжди був дорожчий. А тепер ще додав у ціні. Минулого літа продавали кілограм по 200 гривень, нині — 230. Через війну люди почали купувати втричі менше птиці. І продавців поменшало. Завжди стояло вісім осіб, а зараз — троє.

— Тримаю багато птиці. Зараз у мене 33 індокачки, 15 бройлерів, 13 курчат, 20 старих курей, — каже 63-річна Марія Шпак із села Клочків на Чернігівщині.

— Качки й курчата вдома вивелися. Качок було 51. То я 20 віддала рідні. Бройлерів купую щороку. Торік брала 20, були по 70 гривень. Нині підрощених птахів привезли з міста, їм по 15 днів було. Платила по 100 гривень за бройлера. Також закупила два мішки комбікорму по 20 кілограмів, обійшлися 800 гривень. Окрім нього, даю птиці картоп­лю, кукурудзу. Бройлерів потримаю два місяці, щоб стали по 3–4 кілограми вагою і поріжу. М'ясо поділю на чотири родини: лишу частину собі, роздам двом донькам і сестрі.

Курей тримаю заради яєць. Продаю дачникам по 35 гривень десяток. Також охоче вони купують качок, платять по 150 гривень за кілограм. Спілкуюся з односельцями — цього року всі менше хазяйство завели. Багато хто взагалі нічого не триматиме, бо годувати немає чим.

— Купила 15 бройлерів по 110 гривень за штуку, вони важили по кілограму, — розповідає 45-річна Ірина Єрмоленко із села Новий Білоус неподалік Чернігова.

Загалом на курчат і комбікорм витратила 3000. Маю ще своє зерно, насіння соняшника мелене. Перемішую з комбікормом. Потримаю місяць-два. Різатиму, коли важитимуть 4–5 кілограмів. Раніше купувала 21 курча добове. Торік коштували по 23 гривні, зараз — 40. Комбікорм був 287 гривень, подорожчав до 450. Ампула ліків, щоб пропоїти курчат, обійдеться 10 гривень. Торік удвічі дешевше коштувала. А їх треба на три дні купувати.

Цьогоріч брала підрощену птицю, бо не було часу займатися малими. Ми виїхали в Черкаську область, коли почалася війна. Повернулися додому піз­но. Ті люди, в яких купували курчат зазвичай, не торгували. Бо в них розбитий гараж. Ніде складати комбікорм, тримати птицю. Тому брали в іншому місці. Ростимо курей для сім'ї, нас четверо. Ще тримаємо кабана й теля. Домашнє м'ясо смачніше, ніж покупне. Хоча за ціною виходить дорожче. Наприклад, у магазині велику курку можна купити за 85 гривень.

Виробники забезпечують внутрішні потреби

— До війни в Україні працювала потужна мережа птахофабрик. Найбільші розташовані у Вінницькій, Київській, Черкаській, Дніпропетровській і Львівській областях, — каже 43-річна Наталія Копитець, експертка Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Вони спеціалізуються на м'ясі птиці та продукції з нього. На території цих областей, за винятком Київської, не велися активні бойові дії. Тому виробнича інфраструктура вціліла. Птахофабрики продовжують працювати й забезпечувати українців м'ясом птиці. На жаль, усі підприємства мають фінансові втрати під час війни: за рахунок скорочення обсягів виробництва, реалізації, експорту, втрати логістичних ланцюгів.

В Україні дефіциту м'яса птиці немає. На початку війни спостерігали збільшення попиту та зростання цін у центральних і західних регіонах за рахунок притоку переселенців. На кінець березня-початок квітня ажіотажний попит на м'ясо послабився. Багато виробників повернулося до нормального режиму роботи. У продажу наявні основні види м'яса птиці — тушка, філе, стегно, гомілка. Виробники повністю забезпечують внутрішні потреби. Попит на птицю і надалі залишатиметься стабільним, тому що воно є найдешевшим серед інших видів м'яса. У структурі споживання на одну особу на рік частка птиці становить майже 50 відсотків.

До війни птахівництво було єдиним сегментом українського м'ясного тваринництва, що має доступ до ринків Євросоюзу. Також вітчизняну продукцію продавали в країни Азії й Африки. Упродовж кількох останніх років спостерігали позитивну тенденцію збільшення обсягів експорту м'яса та їстівних субпродуктів птиці. Торік експортували рекордну кількість — 459 тисяч тонн.

Хоча вітчизняне виробництво забезпечує попит населення на м'ясо птиці, Україна закуповує його і за кордоном. Основна причина — низька ціна. Торік імпорт м'яса та субпродуктів свійської птиці становив 120 тисяч тонн. Більшість завезли з Польщі, також були поставки з Угорщини та Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «"Цього року всі менше хазяйство завели. Багато хто взагалі нічого не триматиме"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути