— Повірив, що рік буде врожайний, і засадив цілу сотку цибулею. Через засуху вся вигоріла. Жінка ледь не з'їла мене. Приїхав на базар закупатися. Беру сорти, які добре зберігаються. Щоб вистачило до весни, — розповідає 35-річний Василь Копитко з села Сосонка Вінницького району.
Кладе у багажник "дев'ятки" чотири сітки цибулі сортів Кенді та Халцедон. На вінницькому ринку Привокзальний її продають оптом по 8 грн. Продавці кажуть, цього року неврожай не тільки на городах у людей, а й у фермерів на полях. Вартість кілограма зросте до 10 грн.
— Люди найбільше запасаються цибулею. Беруть по шість-сім сєток. Вона стрибає в ціні, як та солярка чи долар. Один день продавали по 6 гривень, потім до 8 підняли, — каже продавець Володимир Дзигаленко, 59 років.
Виносить із ятки сітки з цибулею, картоплею, морквою, буряком і капустою. Всередині складені в ряд білі мішки. У них картопля, яку привозять селяни. Здають оптом по 2,5–3 грн.
— Картошки цього року нємєряно. Капуста вроді на вінницьких полях є, але поки що її вирізати нереально. Дощі пішли, техніка грузне. Тому ціна не падає. На ринку переважно продають овочі з Херсонщини, Миколаївщини, Львівщини.
— У мене картопля так вродила, що в погребі немає де складати. Треба вам на базар привезти, — говорить 50-річний Олександр Комісарчук із села Тютьки Вінницького району. — В школі у нас запровадили акцію "П'ять картоплин". Учні мали принести по стільки з дому. То я завіз дві сєтки за весь клас.
— Ціна на сало змінилася, як наше життя. Зарплати наче попіднімали, але все подорожчало. Щодня солярка на 2 гривні більше коштує. Півтори тисячі викидаємо, щоб із села привезти свиню. А її ще треба посмалити, розібрати, — говорить 43-річна Інна Богомаз. 10 років торгує свининою в м'ясному павільйоні ринку Привокзальний.
— На початку року сало коштувало не більш як 60 гривень. Люди брали кілограмами. Тепер продаємо по 90–110. Тонке можу віддати за 30–40 гривень. Оце прийшла жінка і просить зважити 300 грамів. Часто питають, чи є обрізки за 15–20 гривень. Люди ще й тішаться цим. Як тільки газ і свєт подорожчає, то сала вже не куплять. А хто має гроші, то бере гарне кускове по 100 гривень. Трохи клієнтів пішли в супермаркети, шукати дешевшого сала і м'яса. Спробували магазинного і вертаються на базар. Кажуть, не той смак.
Біля м'ясного павільйону торгують крупами та макаронами. Люди вишикувалися в чергу. Найбільше купують рис і гречку.
— Більшість круп від початку року подорожчали на гривню. Борошно — на 2. Вищий сорт коштує 10 гривень за кілограм, — каже продавець Валерій Шевчук. На ваги повісив оголошення: "Менше кілограма не зважую". Але рекордсмен — пшоно. Ціна зросла із 7,9 до 22 гривень. Виробники кажуть, посіяли й не зійшло через засуху. Вдруге посіяли — попало під дощі. Гречка з початку року додала лише гривню. Ажіотаж на неї був, коли торік продавали по 30 гривень. Чомусь люди масово скуповуються, коли все різко дорожчає. Цукор дешевий — по 12,4. Майже ніхто за нього не питає. По кілька кілограмів брали позаторік, як коштував по 20 гривень.
На ринках торгують дрібним і пошкодженим
Буряк коштує в півтора разу дорожче, ніж торік. Кілограм продають по 5,5–6,5 грн. Вартість капусти зросла на 60%. Морква минулого року коштувала 5–6 грн, зараз — 9,5–10,5.
— Овочі дорожчають через скорочення площ. Також вплинула погода. Цьогоріч зібрали на 30–40 відсотків менший урожай цибулі. В Європі — така сама ситуація. Там втратили понад 30 відсотків врожаю. Якщо Україні не вистачатиме власної цибулі, то завезти з Польщі не вдасться. Це може спровокувати зростання ціни на початку весни, — каже експерт плодоовочевого ринку 39-річна Тетяна Гетьман. — Наші фермери мало зібрали якісної цибулі. Закладають такі овочі на зберігання. А на ринках в основному торгують дрібною чи пошкодженою цибулею. Вона не може довго зберігатися.
Картопля — єдиний овоч із борщового набору, який у порівнянні з минулим сезоном подешевшав на 40 відсотків. Ціни на оптових ринках коливаються від 2 до 3,5 гривні за кілограм. Аграрії з кожним роком вирощують менше картоплі. Населення — навпаки активно. Частину врожаю збувають на ринках. Тому ціна знижується. Так відбувається вже три-чотири роки поспіль.
Моркву, буряк, капусту ще не почали масово збирати. Тому ціни високі. Із другої половини жовтня можуть трохи знизитися.
Коментарі