пʼятниця, 05 жовтня 2018 07:45

Цибуля подорожчає до 10 гривень

— Повірив, що рік буде врожайний, і засадив цілу сотку цибулею. Через засуху вся вигоріла. Жінка ледь не з'їла мене. Приїхав на базар закупатися. Беру сорти, які добре зберігаються. Щоб вистачило до весни, — розповідає 35-річний Василь Копитко з села Сосонка Вінницького району.

Кладе у багажник "дев'ятки" чотири сітки цибулі сортів Кенді та Халцедон. На він­ницькому ринку Привокзальний її продають оптом по 8 грн. Продавці кажуть, цього року неврожай не тільки на городах у людей, а й у фермерів на полях. Вартість кілограма зросте до 10 грн.

— Люди найбільше запасаються цибулею. Беруть по шість-сім сєток. Вона стрибає в ціні, як та солярка чи долар. Один день продавали по 6 гривень, потім до 8 підняли, — каже продавець Володимир Дзигаленко, 59 років.

Виносить із ятки сітки з цибулею, картоплею, морквою, буряком і капустою. Всередині складені в ряд білі мішки. У них картопля, яку привозять селяни. Здають оптом по 2,5–3 грн.

— Картошки цього року нємєряно. Капуста вроді на вінницьких полях є, але поки що її вирізати нереально. Дощі пішли, техніка грузне. Тому ціна не падає. На ринку переважно продають овочі з Херсонщини, Миколаївщини, Львівщини.

— У мене картопля так вродила, що в погребі немає де складати. Треба вам на базар привезти, — говорить 50-річний Олександр Комісарчук із села Тютьки Вінницького району. — В школі у нас запровадили акцію "П'ять картоплин". Учні мали принести по стільки з дому. То я завіз дві сєтки за весь клас.

— Ціна на сало змінилася, як наше життя. Зарплати наче попіднімали, але все подорожчало. Щодня солярка на 2 гривні більше коштує. Півтори тисячі викидаємо, щоб із села привезти свиню. А її ще треба посмалити, розібрати, — говорить 43-річна Інна Богомаз. 10 років торгує свининою в м'ясному павільйоні ринку Привокзальний.

— На початку року сало коштувало не більш як 60 гривень. Люди брали кілограмами. Тепер продаємо по 90–110. Тонке можу віддати за 30–40 гривень. Оце прийшла жінка і просить зважити 300 грамів. Часто питають, чи є обрізки за 15–20 гривень. Люди ще й тішаться цим. Як тільки газ і свєт подорожчає, то сала вже не ку­плять. А хто має гроші, то бере гарне кускове по 100 гривень. Трохи клієнтів пішли в супермаркети, шукати дешевшого сала і м'яса. Спробували магазинного і вертаються на базар. Кажуть, не той смак.

Біля м'ясного павільйону торгують крупами та макаронами. Люди вишикувалися в чергу. Найбільше купують рис і гречку.

— Більшість круп від початку року подорожчали на гривню. Борошно — на 2. Вищий сорт коштує 10 гривень за кілограм, — каже продавець Валерій Шевчук. На ваги повісив оголошення: "Менше кілограма не зважую". Але рекордсмен — пшоно. Ціна зросла із 7,9 до 22 гривень. Виробники кажуть, посіяли й не зійшло через засуху. Вдруге посіяли — попало під дощі. Гречка з початку року додала лише гривню. Ажіотаж на неї був, коли торік продавали по 30 гривень. Чомусь люди масово скуповуються, коли все різко дорожчає. Цукор дешевий — по 12,4. Майже ніхто за нього не питає. По кілька кілограмів брали позаторік, як коштував по 20 гривень.

На ринках торгують дрібним і пошкодженим

Буряк коштує в півтора разу дорожче, ніж торік. Кілограм продають по 5,5–6,5 грн. Вартість капусти зросла на 60%. Морква минулого року коштувала 5–6 грн, зараз — 9,5–10,5.

— Овочі дорожчають через скорочення площ. Також вплинула погода. Цьогоріч зібрали на 30–40 відсотків менший урожай цибулі. В Європі — така сама ситуація. Там втратили понад 30 відсот­ків врожаю. Якщо Україні не вистачатиме власної цибулі, то завезти з Польщі не вдасться. Це може спровокувати зростання ціни на початку весни, — каже експерт плодоовочевого ринку 39-річна Тетяна Гетьман. — Наші фермери мало зібрали якісної ­цибулі. ­Закладають такі овочі на зберігання. А на ринках в основному торгують дрібною чи пошкодженою цибулею. Вона не може довго зберігатися.

Картопля — єдиний овоч із борщового набору, який у порівнянні з минулим сезоном подешевшав на 40 відсотків. Ціни на оптових ринках коливаються від 2 до 3,5 гривні за кілограм. Аграрії з кожним роком вирощують менше картоплі. Населення — навпаки активно. Частину врожаю збувають на ринках. Тому ціна знижується. Так відбувається вже три-чотири роки поспіль.

Моркву, буряк, капусту ще не почали масово збирати. Тому ціни високі. Із другої половини жовтня можуть трохи знизитися.

Зараз ви читаєте новину «Цибуля подорожчає до 10 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути