четвер, 03 вересня 2020 00:15

Боржників почнуть виселяти з іпотечного житла

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Президент Володимир Зеленський ветував закон, що передбачав продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами. Зокрема, іпотечними.

Мораторій діяв із 2014 року. Депутати пропонували продовжити його до 1 січня ­2022-го. Нацбанк заявив, що зараз є 44 тис. проблемних валютних кредитів на 29 млрд грн.

До 21 жовтня 2020 року в громадянина не можуть забрати житло, куплене в кредит, якщо це єдине місце проживання. Заборона поширюється на квартири не більше 140 кв. м і будинки площею до 240 кв. м.

— Проблемні кредити на житло масово з'явилися після економічної кризи 2008 року. Люди не змогли розрахуватися з банками через різке зростання курсу валют. Позичальникам спочатку пропонували реструктуризувати борги. Потім влада заборонила примусово відбирати квартири, — говорить економіст 56-річний Олександр Охріменко. — Після скасування мораторію боржники можуть самостійно продати житло і розрахуватися з кредитом. Це також можна зробити спільно з банком. Якщо громадяни іпотечну нерухомість продавати не захочуть, її через суд виставлять на аукціон. За виручені гроші покриватимуть борги. Щоправда, без житла люди не залишаться. Суд повинен конкретно вказати, в яку квартиру має переїхати боржник.

Іпотечному кредитуванню важко розвиватися в Україні, доки діє мораторій на виселення із житла. Потенційно кожен кредит може стати проб­лемним. Також треба змінювати вимоги банків до позичальників. Щоб зараз узяти позику, офіційна середня зарплата повинна бути щонайменше 12 тисяч гривень. Таких людей в Україні мало, адже маємо високий рівень тіньової економіки. Вимоги можна зробити не обов'язковими, а, наприклад, рекомендаційними. Якщо позичальник прийшов у банк — не треба питати, де він узяв гроші на перший внесок, скільки офіційно заробляє. Також кредити не хочуть видавати людині без кредитної історії.

— Розвитку іпотеки в Україні заважає рівень життя громадян. Що більше зароблятиме населення, то більше братиме кредитів на житло. Якщо не буде грошей, не допоможуть навіть найнижчі ставки, — говорить фінансовий аналітик 40-річний Олексій Лупоносов.

— Мораторій на виселення потрібно скасовувати. Але цими питаннями мають опікуватися лише банки з власними службами безпеки, що діють відповідно до законодавства. У нас же фінустанови давно продали проблемні кредити компаніям, що не бояться жодних законів. Тому часто відбувається рейдерське захоплення нерухомості з використанням грубої сили. Колектори самовільно змінюють замки в квартирах, а поліція тільки засвідчує факт порушення.

— В Україні проблеми валютних позичальників залишаються невирішеними 12 років, — каже адвокат Ростислав Кравець, 47 років. — Більшість із них давно погасили свої зобов'язання. Бо банки у свій час розраховувалися із забудовниками у гривні, а не валюті. Тому іпотечні кредити треба перераховувати й закривати.

Зараз ви читаєте новину «Боржників почнуть виселяти з іпотечного житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути