четвер, 22 січня 2009 17:43

Банки забирають авто без попередження

Автор: фото: Юлія ГРЕЧКА
  Киянин Геннадій Тлустенко прийшов на майданчик, де ”Приватбанк” тримає забраний у нього легковик SMA C81. Машина стоїть з осені
Киянин Геннадій Тлустенко прийшов на майданчик, де ”Приватбанк” тримає забраний у нього легковик SMA C81. Машина стоїть з осені

Киянин Микола Півнєв 2006 року взяв у кредит авто "Деу Нексія". Вніс $2 тис., продавши старий "опель". Решту, $8,8 тис., кредитував "Приватбанк". Щомісяця Микола мав повертати $160.

— Із моєю роботою розплатитися — не проблема, — розповідає Микола Півнєв, 30 років. — Я працюю директором компанії з управління активами. Внески затримував хіба що на день-два.

17 листопада 2008-го в Миколи спливав термін дії страховки.

— За неї мав заплатити 400 доларів. Але грошей не вистачало. Я подзвонив кредитному менеджерові, пояснив ситуацію. Він запевнив, що сплату можна перенести на наступний місяць, — згадує киянин.

26 грудня Півнєву подзвонив менеджер банку: "Сплатіть заборгованість".

— Я одразу поїхав, вніс усю суму із пенею, — запевняє. — Ось і квитанції. Раптом менеджер просить дати оглянути машину. Вона стояла перед банком, на вулиці Предславинській. Менеджер сказав загнати авто на майданчик за банком. Попросив техпаспорт, нібито для звірки номерів кузова. Потім сказав зайти у відділення і підписати акт. Я подумав, що це акт огляду автомобіля. А виявилося — про вилучення.

Микола Півнєв доводив, що повністю розрахувався. Менеджер направив його до керівника.

— А начальник заявив: "Машину отримаєте, якщо негайно погасите весь кредит. Інакше продамо з аукціону. Якщо виторгу не вистачить, будете винні банку", — обурюється Півнєв. — Я вимагав віддати техпаспорт. А керівник відкинувся на кріслі і каже: "А я не бачив ваших документів. Ви їх у снігу загубили. У мене свідки є. А машина ваша тепер на  штрафмайданчику, ви її не можете забрати".

Микола подзвонив до Печерського райвідділу міліції. Там відповіли: потрібно написати заяву у відділенні. Зрештою батько Миколи Півнєва позичив $6,8 тис. і викупив машину.

Машину продамо з аукціону. Якщо виторгу не вистачить, будете винні банку

Схожа історія в киянина Геннадія Тлустенка, 45 років. Він брав кредит на китайське авто SMA C81. Із "Приватбанку" на вул. Предславинській подзвонили привезти авто на огляд. Узяли ключі та техпаспорт, дали підписати акт. І повідомили, що керівництво банку із  Дніпропетровська забирає легковик. В акті записали, що заборгованість має бути погашено за місяць.

— Їхній керівник бізнесу "Авто в кредит" сказав оформити генеральну довіреність на якогось працівника банку. Мовляв, так надійніше буде. Я відмовився, бо по генеральній довіреності машину можуть продати без моєї згоди, — каже Геннадій.

За два тижні чоловік погасив борг за страховку і вніс черговий платіж за кредитом.

— Узяв довідку з каси, що заборгованості немає. Прийшов до начальника, щоб віддавав машину. А він — ні. Бо я відмовився дати генеральну довіреність.

Геннадій написав п"ять заяв на ім"я директора філії "Приватбанку". Але авто не віддали.

— Машину забрали на штрафмайданчик восени, із літньою гумою та мастилами. Що тепер із нею після 20-градусних морозів? — підходить до свого засніженого легковика. До чоловіка виходить охоронець, починає відганяти від стоянки.

У грудні 2008-го Геннадій Тлустенко отримав від банку листа. Із чоловіком розривають договір і вимагають привезти машину.

— Отже, до грудня її утримували незаконно? Юристи мені пояснили, що майно вилучають лише у злісних неплатників або тих, хто переховується від банку. А я приїхав у банк на Предславинській на першу їхню вимогу.

"ГПУ" попросило "Приватбанк" прокоментувати два випадки.

— Ми, мабуть, не братимемо участі у вашій статті, — відповіли у прес-службі.

Дії банку протизаконні. Стягувати заставне майно він може лише за згоди клієнта або через суд, стверджує Артем Стариков, 28 років, юрист, керівник проекту "Перше антиколекторське товариство":

— Навіть якщо клієнт прострочував виплати, банк повинен листом попросити позичальника повернути кредит. Або попередити про наміри стягнути майно. Клієнт має погодитися продати його. Або ж банк має пред"явити рішення суду про стягнення майна, — пояснює Артем Стариков. — Не віддавайте документи та ключі від машини без рішення суду.

— Якщо ж їх забрали хитрощами, викликайте міліцію. Банк незаконно утримує ваше майно. У жодному разі не виписуйте доручення на працівників банку. Бо тоді нічого не доведете. Якщо заборгованості немає, а банк продовжує утримувати автомобіль, позивайтеся до суду. Справу виграєте.

Зараз ви читаєте новину «Банки забирають авто без попередження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути