вівторок, 21 березня 2017 06:05

Банки автоматично нараховують розстрочку

— Тиждень тому помітив, що банк списує з кредитної картки комісію 123 гривні. Здивувався, бо на початку року закрив борг. Із 18 січня кредиткою не користувався. Написав листа, попросив пояснити. Виявилося, це комісія за розстрочку, бо розплачувався карткою в інтернеті, — говорить блогер Сергій Микита з Ужгорода на Закарпатті. Вік просить не вказувати.

— У вересні купував в інтернет-магазині запчастини до комп'ютера на 4106 гривень. Розплачувався кредиткою банку "ПУМБ". Але того ж дня мені на цю картку перерахували 7 тисяч гривень. Вистачило й борг покрити, ще й власні гроші залишалися. Виявляється, в кількох великих інтернет-магазинах власники такої картки автоматично отримують розстрочку від банку на 24 місяці. Перші три місяці комісію не нараховують, далі — по 3 відсотки. Цей пункт був у договорі. Але, коли я оформлював картку, мені його не надали. Працівник банку розповіла про "плюси" картки, 5 тисяч кредитного ліміту. Подивився договір на сайті. Там 60 сторінок. Під час покупки нічого не оформляв. Використовував картку для оплати. Вчасно погашав на ній заборгованість. У банку наполягають, що я мав отримати СМС-повідомлення про відкриття розстрочки. Я його не отримав, але як це довести? Якщо мова йде саме про розстрочку, 4106 гривень мали ­розбити на декілька платежів. І списати з кредитки тільки частину грошей. Банк автоматично включив розстрочку й за півроку не повідомив про неї.

— Купувала пальто. Розрахувалася зарплатною карткою Приват­банку. Одразу прийшло повідомлення, що можу цю суму оформити в розстрочку на 10 місяців. Комісія 2,9 відсотка. Просили надіслати у відповідь підтвердження. Це таке вперше було. Зазвичай розстрочку пропонують, коли платиш кредиткою, — розповідає киянка Ірина Бондаренко, 29 років.

— Така ситуація можлива, якщо банк має партнерські стосунки з магазином, — каже фінансовий директор компанії "Простобанк-консалтинг" 31-річний Олександр Сєдих. — Не радив би клієнтам користуватися розстрочкою. Особливо, якщо сума невелика. Гроші списуватимуть протягом року, нараховуватимуть комісію. Краще скористатися кредиткою, там є пільговий період без відсотків. Банки масово рекламують розстрочку, бо це вигідно. Ставки по споживчих позиках зазвичай становлять від 40 до 120 відсотків. При середньому показнику — 60–80 відсотків річних. Кредити на пару тисяч гривень отримати легко. Багато банків готові надати позику навіть без довідки про доходи. Претендентів на більші суми перевіряють ретельно.

Зараз ви читаєте новину «Банки автоматично нараховують розстрочку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути