пʼятниця, 01 вересня 2017 07:50

Автомобільний газ подешевшає в кінці вересня

Автор: Тарас Подолян
  Автомобільний газ на столичному проспекті Степана Бандери продають по 16,24 гривні за літр. На багатьох заправках Києва палива немає взагалі
Автомобільний газ на столичному проспекті Степана Бандери продають по 16,24 гривні за літр. На багатьох заправках Києва палива немає взагалі

— У кінці серпня ціна на автомобільний газ сягнула рекордної позначки — 16,5 гривні за літр, — говорить 46-річний Геннадій ­Рябцев, заступник директора нау­ково-технічного центру "Психея".

Чому автогаз подорожчав?

— Основна причина — дефіцит палива, — продовжує Геннадій Ряб­цев. — 70 відсотків автомобільного газу в Україну імпортують. Завозять із Білорусі та Росії. Зараз заводи-виробники цих країн зупинилися на плановий ремонт. Виготовляють автогаз лише за контрактними зобов'язаннями. Надлишкові обсяги продають через електрон­ні торги будь-кому.

Українські оператори не укладали довготривалих контрактів з російськими та білоруськими заводами. Автогазу у вільному продажі купили недостатньо.

Своєчасно накопичити запаси не змогли через брак спеціальних резервуарів для зберігання газу. Щоб їх побудувати, потрібен капітал. Вільних грошей наші постачальники не мають. Банки пропонують кредити під 30 процентів. А підприємства можуть "потягнути" позики лише під 10 відсотків. Все це спричинило 30-відсоткову нестачу автогазу в Україні.

До того ж Укрзалізниця не змогла надати постачальникам достатньо вагонів-цистерн. Причина — держ­підприємство не має дизпалива для тепловозів.

Коли знизяться ціни?

— Наприкінці вересня. Автогаз у середньому по країні коштуватиме 12 гривень за літр. Зараз постачальники в паніці, бо не можуть закупити потрібні обсяги палива. Ставлять ціни, що відлякують споживача. Але висока вартість автогазу не вигідна мережам заправок. Вони отримують прибуток від обороту, а не торгової націнки. Чим більше продадуть, тим більше зароблять. Для продуктів харчування нормальною вважається націнка 80 відсотків. У сфері автогазу максимум — 10.

Чому Україна не нарощує власне виробництво?

— Треба збільшувати видобуток. Щоб отримувати з нафти або природного газу пропан-бутан, маємо досить потужностей. Проте сировини бракує. Варто стимулювати видобувну промисловість. Зараз Україна забезпечує власні потреби по автогазу на 28 відсотків.

З яких ще країн можна завозити автогаз?

— Купуємо у найближчих сусідів — Росії та Білорусі, бо так найдешевше. І простіше доставити. Можна купувати автогаз у Польщі. Він буде дорожчим. Ціни на польських заправках — 60–65 євроцентів за літр (18–20 грн. — ГПУ). До того ж будуть проблеми з доставкою палива залізницею. Бо маємо з Європою різну ширину колії.

11 тисяч гривень коштує найдешевше газове обладнання другого покоління. Таке ставлять на старі автомобілі. Найдорожче обладнання — п'ятого покоління. Його вартість становить 51 тис. грн.

17,5 гривні — критична вартість для автогазу. Заправляти автомобіль цим видом палива вже буде невигідно.

Зараз ви читаєте новину «Автомобільний газ подешевшає в кінці вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути