вівторок, 13 грудня 2011 08:30

Австрійці закуповують українське насіння на олію

Автор: фото з сайта www.ua.all.biz
  Причіп-комбайн розтинає гарбузи, забирає з них насіння, а залишки овочів лишає на полі
Причіп-комбайн розтинає гарбузи, забирає з них насіння, а залишки овочів лишає на полі

150 га засіяв цьогоріч гарбузами фермер Сергій Ровишин, 58 років, із села Четвертинівка Тростянецького району Вінниччини.

— Вигідно вирощувати на насіння. Його закуповують в Австрію, — пояснює фермер. — Із тамтешніми заготівельниками можна зв'язатися через інтернет. Німецької не знаю, тому перекладаю через мережеву. За кіло сухого насіння австрійці платять 35 гривень. Два роки тому був неврожай, то приймали по 72 гривні. Одеські торгаші їздили по селах, скуповували в бабів гарбузове насіння по 40 гривень і відправляли за кордон. В Австрії з нього роблять олію. Там вона — ходовий продукт, як у нас соняшникова. Я куштував. Смачна, ароматна, значно ніжніша за соняшникову. Австрійці лікують нею багато хвороб, зокрема простатит. Глисти виводять. Використовують у косметичних засобах і для салатів.

Вирощувати гарбузи на насіння значно вигідніше, ніж цукрові буряки. Витрати менші, а дохід більший, переконався Сергій Ровишин. Садити доводиться вручну, бо фермер не має спеціальної техніки. Годиться насіння голозерних сортів, без лушпиння. Сортовий матеріал привозять з Австрії по 185 грн/кг. На 1 га треба 4,5 кг зерен.

Сергій Ровишин двічі наймав сапальників. Платив по 100 грн за день. На посів та обробіток 1 га в середньому витрачає 4 тис. грн. Урожай гарбузів на великих площах збирає спеціальним комбайном. Машина розтинає гарбузи, відокремлює насіння. Гарбузовий м'якуш викидає на поле. Комбайн прислала столична фірма "Голденкерн".

— Треба, щоб гарбузом були засіяні великі площі. Тоді можна збирати урожай комбайном. Його придбали в Австрії, — пояснює менеджер "Голденкерну", киянин 46-річний Леонід Кононенко. — Вирощувати гарбузи з нашого насіння можуть і на невеликих площах. Проте збирати врожай доведеться вручну. На гектарі виростають 15 тисяч гарбузів. Їх можна зберігати чотири місяці. Насіння вибирати, а м'якуш використовувати на корм худобі.

Сергій Ровишин зібрав із кожного гектара по 1,5 т мокрого насіння. Висушивши, отримав 600 кг. Із 1 га гарбузів отримав 17 тис. грн прибутку. Найняв машини та вивіз в Австрію.

— Багато часу забирає оформлення на митниці. Нам казали, що не маємо права вивозити зернята. Якось дві наші машини чекали на виїзд два тижні, доки з'ясовували всі питання, — пояснює Леонід Кононеко. — А от малі партії вивозити не забороняють.

Голозерні гарбузи в Україні почали вирощувати торік. Засіяли поля Київської, Чернігівської, Одеської та Вінницької областей. Менеджер Леонід Кононенко шукає фермерів, які б погодилися вирощувати гарбузи на своїх полях. Забезпечать насінням і допоможуть зібрати комбайном.

Зараз ви читаєте новину «Австрійці закуповують українське насіння на олію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути