вівторок, 03 червня 2008 18:18

Як витратити мільйон доларів

У квітні 2007 року в Українській національній лотереї зірвали найбільший джек-пот за всю історію розіграшів — 15,2 млн грн. Фахівці, які досліджують грошову сферу, кажуть: люди зазвичай не готові до великих грошей. "ГПУ" спробувала з"ясувати, як українці витратили б мільйон доларів.

62-річна рівнянка Ольга Васильчук шість років на пенсії, отримує 597 грн. На питання про мільйон доларів довго не відповідає.

— Боюсь і уявляти, що то за гроші той мільйон! — підіймає руки пенсіонерка. — Маю участок у Новоукраїнці, що за 20 кілометрів від Рівного. Там би я збудувала дачу коло городу. Насадила б рідкісних сортів помідорів. От сусідка розказує, що купує по 50 гривень за десяток у каталозі. То вони рясно родять. Я весь город засадила б. А решту дітям оддала б, внукам на навчання. Вони машину-квартиру купили б.

Дача в Новоукраїнці обійдеться від $30 тис. За рік навчання у найдорожчому столичному виші — Київській академії економіки — треба викласти приблизно $14 тис. Тож на двох онуків знадобиться $140 тис. Сімейний автомобіль "Мітцубісі Ґрандіс" на сім місць — $40 тис. Трикімнатна квартира в центрі Рівного з євроремонтом коштуватиме $150 тис. На всі забаганки пенсіонерка витратить майже $400 тис.

— Я не знайшла б, куди витратити таку велику суму. Напевно, половину потратила б на якийсь непотріб, — сумно додає Ольга Васильчук. — Розсади на помідори на мільйон не накупиш.

Студент Тернопільського економічного університету 21-річний Антон Салко прораховує свої витрати. Жити ощадливо навчився у Польщі на стажуванні.

— Я працював на фірмі з виготовлення меблів. Заробляв близько трьох тисяч гривень. Платив за житло та харчі, — розповідає Антон. — Якби я отримав мільйон доларів, то витратив би їх на меблевий бізнес. Відкрив би фірму, як у поляків. Вклав би половину виграної суми. А частину грошей точно прогуляв би — розкішний відпочинок, поїздки за кордон, новий будинок.

Кругосвітню подорож турагентства пропонують за $13–15 тис. Новий особняк у Тернополі коштуватиме $200–300 тис. На гулянки залишиться $200–300 тис.

За п"ять–десять років люди залишаються ні з чим

Киянка Любов Сидорова, 44 роки, знає, як витратити мільйон доларів.

— Я куплю на всі гроші однокімнатних квартир. Скільки вистачить — стільки й куплю, — розказує жінка. — У різних районах столиці. А потім здаватиму їх в оренду. За житло з євроремонтом братиму подобово. Син уже давно мені каже — розміняй двокімнатну, доплати кілька тисяч доларів і купи дві однокімнатні. В одній — ми, в іншій — квартиранти житимуть. Витрати швидко окупляться. Але куди мені на старість такий ризик.

Однокімнатна квартира у Києві коштує від $100 тис. На мільйон Сидорова могла б купити 8–10 квартир. І за оренду щомісяця отримувати прибуток щонайменше $4 тис.

"Швидкі" гроші найвигідніше вкладати в різні напрямки, каже економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, 31 рік.

— Людина має визначитися: пустити гроші на проживання чи отримувати з них прибуток, — говорить експерт. — Цього року зросли депозити в металах. Я радив би частину грошей покласти на такий депозит. Решту в банк у різних валютах — доларах, євро, гривнях. Скажімо, половину у гривнях. Решту — в іноземних. Але тут є певні ризики. Якщо людина покладе на депозит до 10 тисяч доларів, то в разі банкрутства банку, ці кошти їй повернуть. Але якщо сума більша — клієнт може все втратити. Тому треба розподілити гроші в різні сфери: бізнес, банки, нерухомість, пайові фонди, цінні папери.

Олександр Жолудь стверджує: більшість людей, які швидко розбагатіли, за 5–10 років залишаються ні з чим.

— Не вміють розпорядитися спонтанним багатством. Марнотратство в такому випадку — швидше правило, ніж виняток, — зауважує економіст.

Приватний столичний психолог Олег Чудний, 23 роки, погоджується з експертом.

— Мені кілька разів доводилося спостерігати депресії у клієнтів від того, що легкі гроші швидко зникали, — каже Олег Чудний. — Люди беруть 5 тисяч гривень кредиту на навчання дитини. Але поки дійде до сплати внеску, гроші вже потратили. Усе через те, що людина змалку не мала справи з грішми. Батьки найчастіше відгороджують дітей від сімейних фінансів. Людина дорослішає і не знає, як дати раду своїм коштам.

Психолог радить у фінансових ситуаціях не поспішати. Подумати й розписати — скільки й на що треба грошей. Розкладати суму на кілька частин.

— Такий підхід здається дитячим. Але інакше не навчиш людину раціональності. Я вчу зарплату розділити на десять частин. Визначити призначення кожної десятини, — пояснює Чудний. — Такий спосіб розподілу стає звичкою.

Зараз ви читаєте новину «Як витратити мільйон доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути