четвер, 26 лютого 2009 19:01

Як вдалося забрати депозит у банку за три дні

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Черга за депозитами у відділення банку ”Родовід” на столичній вулиці Сагайдачного. 23 лютого 2009 року
Черга за депозитами у відділення банку ”Родовід” на столичній вулиці Сагайдачного. 23 лютого 2009 року

Своїх тисячу доларів на депозит у банку "Родовід" я поклав на півроку. Термін забирати підійшов у лютому. Хоча гроші були потрібні мені раніше, я не пробував їх зняти — адже діє мораторій Нацбанку на дострокову видачу депозитів. Перед візитом зателефонував: уточнити, чи все нормально.

— Валюта в нас тепер рідко буває, — відповіла менеджер.

Виявилося, що в "Родоводу" вже тривалий час труднощі. Міжнародні рейтингові організації вважають, що він на межі банкрутства. Хоча тимчасову адміністрацію з Нацбанку до нього не вводять.

Я начитався статей про те, як захищати свої права, якщо банк їх порушує, і пішов. Був готовим до того, що нічого не отримаю і доведеться судитися. Тому мав одержати паперову відмову видавати гроші.

Усіх охочих забрати депозити киян "Родовід" направляє у відділення біля метро Поштова площа. Там, де їх здавали, грошей не повертають.

Черга стояла ще знадвору. Усередину відділення мене не пустили хлопці з охорони банку — міцні, коротко стрижені й набундючені. На прохання пройти, щоб отримати депозит, їхній головний розплився у зверхній посмішці:

— В конец очереди!

Доки я думав, як відреагувати, до дверей протиснулася літня жінка:

— Пустіть мене всередину. Я 218-та в черзі. З самого раненька стояла. Ходила діда в лікарню кормить. Пустіть!

Охоронець пропустив. Там — теж черга. Видають по 500 грн на руки з кожного депозиту раз на день.

Це був понеділок, 16 лютого. Я навмисне на годину раніше пішов з роботи, а тут така черга. Я сказав охороні, що не маю можливості цілими днями вистоювати за своїми ж грошима. Крім того, банк не має юридичних підстав затримувати мої кошти. Це порушення закону. Попросив, щоб до мене вийшов поспілкуватися менеджер. Отримав відмову. А ще хлопці зачинили двері на ключ і додали, що якщо до закриття банку моя черга не надійде, то можу прийти завтра зранку, щоб потрапити на початок черги.

Пустіть мене всередину. Я 218-та в черзі. З самого раненька стояла

Я розгубився. Не тільки видавати гроші, навіть відмовляти по-людськи мені ніхто не збирався. Довелося постукати у двері. Охоронець їх прочинив і послав мене в кінець черги ще раз — цього разу емоційніше.

Я набрав з мобільного внутрішні телефони банку. На жодному не відповідали. Тоді постукав і попросив дати мені "Книгу скарг і пропозицій" — на неї ж черги немає. Пообіцяли принести. А за 10 хв. сказали, що такої у них взагалі немає.

Зсередини банку і ззовні уся черга уважно слухала нашу розмову.

Я постояв 15 хв. Черга не рухалася. Люди проклинали країну і владу, яка тільки собою займається.

Була 17.40. І я пішов до відділення, де здавав гроші. Це — поряд, на тій самій вулиці. Всередині тихо. Клієнтів немає. Працівники на місцях. Підійшов до директора, жінки років 50, і попросив "Книгу скарг та пропозицій".

— Вона є у канцелярії відділення біля Поштової площі, — отримав відповідь.

Я розповів, що там охоронці всередину не пускають і поводяться, як бандити. Жінка зітхнула і сказала, що цієї книги сама не бачила, а письмову відповідь щодо невидачі депозиту я отримаю протягом 30 днів.

— У нас в Україні все так, — додала на прощання.

Я твердо вирішив позиватися. А ввечері обговорював ситуацію з колегами: якщо таке роблять за мої ж гроші, то як буде в чомусь серйознішому? Якщо мене завтра не дай Бог зіб"є машина? Як захиститися від своєї ж держави? Бо виїжджати звідси я не хочу.

— Треба звести відносини з усім державним до мінімуму, — сумно порадив товариш.

Наступного дня я порахував імовірні витрати на суд і вирішив спробувати ще один варіант. Запропонував "Родоводу" не видавати мені гроші, а переказати їх електронним переказом в інший банк. Погодився сплатити їм усі відсотки і збори. Обрав "Приват". Там пообіцяли не брати плату за переказ, але готівку теж не видадуть. Її приймуть і одразу покладуть на депозит у себе. Але зараз у них депозити видають, і я міг би отримати своє бодай за три місяці.

У відділенні "Родоводу" запитали, яка сума переказу. Зауважили, що вона мала. Мовляв, видадуть депозит і так. Згодом виявилося, що цей день був останнім, коли вони робили такі перекази.

Наступного дня, у середу, я отримав усі свої гроші, з відсотками і штрафними за два дні, на які банк затримав мій депозит. Отримав у відділенні, де поклав.

У п"ятницю заради цікавості я прийшов під відділення біля Поштової площі. Черга — утричі довша, ніж була в понеділок.

— Шостий день приходжу забирати по 500 гривень, — каже чоловік років 35.

Я попрямував усередину. Проскочив повз охоронців, коли ті прочинили двері для працівника банку. Але за 3 м мені перегородили дорогу ще двоє.

— Хочу покласти гроші на депозит! — випалив перше, що спало на думку.

Виникла ніякова пауза. 5 хв. вони шукали працівника, який міг би щось відповісти такому дивакові. Адже я прийшов не забирати гроші, а покласти їх у банк на збереження. Нарешті дали кілька буклетів і роздруківки про депозитну акцію "Щедрик", яка завершилася ще 1 лютого. На одному з буклетів великими літерами написано "ДЕПОЗИТ" і гасло банку: "Все буде РОДОВІД!"

А ще за кілька хвилин один із керівників відділення порадив не класти грошей на депозит у їхньому банку, бо не знає, що буде далі.

Шість способів повернути гроші

Подати до суду

У цей спосіб можна й достроково повернути депозит. У позовній заяві треба просити в суду, щоб витрати на юриста й провадження справи покрив банк. Зазвичай такі випадки розглядають за два засідання. Шансів виграти у фінансових установ обмаль.

Тиснути на банк

Звернутися до ЗМІ та спілки захисту прав споживачів, щоб надати справі розголосу. У деяких випадках вкладники вдаються до шантажу. 45-річний пенсіонер В"ячеслав Богаєнко з Харкова прикував себе наручниками в місцевому відділенні "Укрпромбанку", щоб повернути доларовий депозит. Надвечір його забрала "швидка" — прихопило серце. Гроші чоловікові привезли в лікарняну палату. Банку довелося заплатити й за його лікування.

Надати документи про навчання, хворобу чи смерть

Банки повертають гроші в разі проблем зі здоров"ям, смертю родичів, виїздом за кордон або потребою оплатити навчання в іншій країні.

Перевести вклад до іншої фінансової установи

Підшукати банк, який погодиться переоформити в себе ваш депозит. Але гроші можна буде забрати щонайменше за три місяці.

Узяти кредит під заставу депозиту

Банки затримують виплати вкладів через брак готівки. Кредит на навчання, туристичну поїздку, автомобіль можна оплатити безготівковим переказом.

Вийти на потрібних людей

Знайти "вихід" на керівництво банку. Питання вирішується за принципом "ти мені, я тобі".

Зараз ви читаєте новину «Як вдалося забрати депозит у банку за три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути