вівторок, 24 жовтня 2017 00:20

370 гривень платитиме держава за кожного пацієнта

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.facebook.com/Alina Semeryakova
  Пластикову пляшку на вішалці для одягу використовують як крапельницю в інфекційному відділенні Генічеської міської лікарні на Херсонщині. Фото в липні виклала у соцмережу режисер Аліна Семерякова. Флешмоб запустили на підтримку медичної реформи. Люди з усієї країни ділилися історіями про сумний досвід лікування в українських медзакладах. У такий спосіб виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун хотіла нагадати депутатам про реалії української медицини. ”Медична реформа зараз — це питання нашої з вами безпеки”, — вважає вона.
Пластикову пляшку на вішалці для одягу використовують як крапельницю в інфекційному відділенні Генічеської міської лікарні на Херсонщині. Фото в липні виклала у соцмережу режисер Аліна Семерякова. Флешмоб запустили на підтримку медичної реформи. Люди з усієї країни ділилися історіями про сумний досвід лікування в українських медзакладах. У такий спосіб виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун хотіла нагадати депутатам про реалії української медицини. ”Медична реформа зараз — це питання нашої з вами безпеки”, — вважає вона.

19 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про медичну реформу. За закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів проголосували 240 із 343 присутніх народних депутатів. Він набуває чинності через місяць з дня його публікації і вводиться в дію з 1 січня 2018 року. Що передбачає медреформа?

Що буде безплатним

100% безоплатними й гарантованими будуть первинна, екстрена та паліативна допомога, а також ведення вагітності та пологи.

Спочатку пацієнт має знайти собі лікаря "первинки". Це може бути педіатр, терапевт чи сімейний лікар. Важливо, що вибирати можна не за місцем прописки. Найпростіший крок — знайти за місцем проживання. Із цим лікарем укладається декларація про намір лікуватися саме в нього, і спеціаліст починає вести пацієнта. Лікаря можна змінювати необмежену кількість разів.

Після того, як пацієнт підпише угоду, він має надати документи — паспортні дані та, за бажанням, ідентифікаційний код. Лікар внесе особу в єдиний електронний реєстр. У перспективі інформація щодо стану пацієнта, призначень, відвідувань лікарів тощо зберігатиметься в єдиній системі. У разі потреби лікар зможе отримати повну історію хворого.

Дані щодо призначених ліків також будуть у системі. Хворому не потрібно буде йти до аптеки з рецептом. Фармацевт бачитиме призначення в базі. Якщо пацієнт змінює лікаря, його інформація зберігається, особа автоматично прикріплюється до іншого фахівця.

Перелік безоплатних і платних послуг буде єдиним по всій країні

початок на стор. 1

Нова служба

Замість бюджетного фінансування лікарні, у закладу купуватимуть послуги за бюджетні кошти. За це відповідатиме Національна служба здоров'я. Це центральний орган виконавчої влади. Нова структура замовлятиме послуги для пацієнтів, управлятиме бюджетом і його розподілом між медичними закладами. Замовляти послуги служба здоров'я буде орієнтуючись на вибір громадянами того чи іншого закладу. Так працюватиме принцип "гроші ходять за пацієнтом".

Єдина тарифна сітка

Перелік безоплатних і платних послуг буде щорічно встановлюватися Кабміном та затверджуватися парламентом. Він буде єдиним по всій країні. Діятиме єдина тарифна сітка, незалежно від того, де ця послуга надається.

Сімейний лікар направлятиме до вузькопрофільного спеціаліста

Пацієнт із будь-яким захворюванням має спершу звертатися тільки до сімейного лікаря.

Відразу піти на безкоштовний прийом до вузькопрофільного спеціаліста тепер не можна. Якщо сімейний лікар не зможе впоратися самостійно і вирішить, що потрібна допомога профільного фахівця, чи ситуація вкрай тяжка, він направить хворого або на додаткову консультацію, або до лікарні. Якщо пацієнт не погодиться з рішенням сімейного лікаря й звернеться до потрібного спеціаліста самостійно, йому доведеться сплатити за цю послугу.

Хронічні захворювання

Для пацієнтів із хронічними захворюваннями зміниться лише те, що в них з'явиться персональний сімейний лікар.

Для прикладу, у пацієнта з хронічною серцево-судинною патологією після укладання декларації з сімейним лікарем буде постійний порадник. Він консультуватиме щодо профілактики ускладнень основної патології, постійно спостерігатиме за станом хворого. За першої ж потреби сімейний лікар скеровуватиме пацієнта до профільного спеціаліста зі своїм описом клінічної ситуації.

Вузькопрофільні спеціалісти

Ніхто краще за сімейного лікаря не знає пацієнта. І, на відміну від самого пацієнта, саме лікар "первинки" має відповідну освіту та кваліфікацію, щоб рекомендувати йому того чи іншого вузького спеціаліста. Винятки — звертання до гінеколога або травматолога.

Виклик лікаря додому

Рішення щодо відвідування пацієнта вдома приймає лікар на основі інформації щодо стану пацієнта та клінічної ситуації. Наприклад, якщо в пацієнта неускладнене ГРВІ (без дихальної і серцево-судинної недостатності з температурою в межах 38°C і покашлюванням) — візит лікаря не потрібен. Бо неускладнене ГРВІ лікується теплим питтям і домашнім режимом. Якщо у хворого на четвертий день виникає кашель, він іде до сімейного лікаря. Якби лікар прийшов у перший день, від його відвідин стан хворого не змінився б. Просто пацієнт був би задоволений, що його "оглянув лікар".

"Швидка"

У разі загострення стану хворого, він може зателефонувати до "швидкої". Вона має надати пацієнту невідкладну допомогу і, у разі потреби, доправити до лікарні. Порівняно з нинішньою ситуацією для хворого нічого не зміниться.

Травматологія

Травматологія належить до невідкладних станів. Звернення до травматолога в разі гострої ситуації (впав і не може стати на ногу) не потребуватиме направлення від сімейного лікаря. Травмпункти з усіма послугами будуть працювати у звичному режимі.

Зарплата лікарів

Прогнозується, що зарплати лікарів у наступному році повинні становити від 18 400 грн.

Що зміниться для лікарів

На первинній ланці, де працюватимуть сімейні лікарі, оплата за кожного пацієнта здійснюватиметься закладу, в якому працює лікар, що уклав декларацію з пацієнтом. Інший варіант оплати послуги "первинки" — це оплата лікарю напряму, якщо він працює як фізособа-підприємець.

З розрахунку, що держава сплачуватиме 370 грн за кожного пацієнта на рік, дохід ФОПа в разі повної завантаженості, оплати оренди та роботи медсестри може становити до 30–35 тис. грн на місяць. Лікарня ж отримуватиме близько 800 тис. грн у рік на одного лікаря та його потреби. Як головний лікар розподілить ці кошти — залежить від домовленості спеціаліста й керівника закладу.

Для того щоб отримати ліцензію сімейного лікаря, потрібно пройти навчання, яке триватиме півроку. Працювати можна на базі поліклініки або відкрити ФОП та орендувати приватний кабінет.

У МОЗі запевняють: головна мета реформи — не зекономити на пацієнтах, а надати більш якісну послугу. До того ж збільшити фінансування системи, яка працюватиме на пацієнта, а не на заклад та певних осіб.

Зараз ви читаєте новину «370 гривень платитиме держава за кожного пацієнта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути