вівторок, 02 серпня 2011 05:45

1800 євро платять українцям за догляд хворих у Німеччині

 

Олена Соболь третій рік працює в Німеччині. Роботу знайшла через агентство.

— Агентство оформило візу, страховку та білет на автобус. Спершу я доглядала стару німкеню. У неї хворі суглоби, — розповідає 30-річна Олена Соболь. — Вона живе в двоповерховому будинку в містечку Штарнберґ, неподалік Мюнхена. Півбудинку займає сама. Частину кімнат здає квартирантам. Мене найняв її син. Йому близько 40 років. Він неодружений, працює в Мюнхені інженером. Мені виділили окрему кімнату. Я мала давати їй ліки, садовити у візок та прогулювати містом, прати одяг у машинці й готувати сніданок. Обід та вечерю готувала кухарка.

Олена закінчила лінгвістичний факультет столичного політехнічного інституту. Вивчала німецьку та англійську мови. Кілька років працювала в Україні секретарем, офіс-менеджером. Винаймати квартиру в Києві було дорого, тому повернулася до батьків у Маріуполь Донецької області. Там півроку не могла знайти роботи.

— Томас, син цієї бабусі Тесси, говорить німецькою так швидко, що я розуміла лише половину. Томас починав лаятися, — згадує Олена.

За догляд старих у Німеччині платять 1800 євро на місяць. В Італії — не більш як тисячу євро. 85-річну Тессу Олена доглядала кілька місяців.

— Бувало, Тесса просить купити їй книжку. В міських книгарнях такої нема. Я поїхала по книжку в Мюнхен. Привожу. А Тесса вже й забула, що просила книжку. Такі прохання були кожні два-три дні. Якось я побігла по чергове замовлення. А кухарка донесла синові, що мене дві години не було вдома. Він зняв із мене 300 євро. За місяць я отримала 1200. Бабця почала скаржитися синові, що я ледарка й нічого не роблю. Наступного місяця недоплатив 400 євро.

Олена подзвонила в Україну в агентство. Там дозволили поміняти роботу. Квартиранти Тесси допомогли українці влаштуватися офіціанткою. Олена отримує 1200 євро. Третину віддає за оренду однокімнатної квартири. Частину заробітку вдається заощадити.

Зарплати в Німеччині — одні з найвищих у Європі. Українські заробітчани отримують від 800 до 2300 євро. Є попит на медпрацівників. У Канаді зарплати ще вищі, кажуть у столичному агентстві "Інтерплейс". Воно спеціалізується на працевлаштуванні за кордоном.

— У Канаді за годину догляду за лежачим хворим платять 50 канадських доларів (419 грн за курсом Національного банку. — "ГПУ"), медсестрам — до 70, це 587 гривень на наші гроші. — каже 29-річний Сергій Поліщук, менеджер "Інтерплейсу". — Пропонуємо також роботу в Кувейті. Там потрібні фітнес-тренери зі знанням англійської. За годину в Кувейті платять 20 американських доларів, за місяць можна заробити 800. Попит на робочу силу з України є. У Німеччині, Італії, Франції місцеві розлінилися. Працюють по пару годин до обіду та скільки ж у другій половині дня. Прибиральниками, няньками, чорноробами, офіціантами працювати не хочуть.

За працевлаштування в Канаді беруть $3,2 тис. За ваканcії в Азії — до $1,5 тис.

 

50

Стільки канадських доларів, тобто 419 грн, платять за годину догляду за лежачим хворим у Канаді.

 

Зараз ви читаєте новину «1800 євро платять українцям за догляд хворих у Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути