середа, 03 січня 2018 10:53

Знайшли спосіб повернути заробітчан в Україну

Знайшли спосіб повернути заробітчан в Україну
Повернути заробітчан додому можна за допомогою трудової міграції всередині підприємств. Фото: http://ampua.org/

Зменшити міграцію та повернути заробітчан додому можна за допомогою трудової міграції всередині підприємств. Коли працівники української фабрики тимчасово їдуть працювати у її філію за кордоном.

Таке рішення запропонував голова управління інвестиційної політики Львівської облдержадміністрації Роман Матис, повідомляє ampua.org.

"Група співробітників з підприємства, що знаходиться у нашій країні, на шість місяців виїжджає на підприємство в Польщі. Через півроку ці ж люди, отримавши новий досвід і підвищивши кваліфікацію, повертаються на закріплені за ними робочі місця в Україні, - розповідає Роман Матис. - Людьми рухають три основні чинники. По-перше, прагнення заробити більше грошей, щоб поліпшити своє матеріальне становище. По-друге, бажання "відпочити мізками", змінити обстановку. По-третє, роботу за кордоном часто шукає молодь, яка хоче побачити світ, розширити свій кругозір і при цьому заробити грошей. І для всіх цих людей трудова міграція – явище тимчасове. Вони не розглядають її як можливість отримати громадянство і залишитися там постійно проживати"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки українців у 2017 отримали статус біженця у Польщі

За словами Матиса, у 2017 році він домовився про співпрацю з рекрутинговими компаніями, які шукають українців для роботи за кордоном.

"Зробив для них презентацію інвестиційного потенціалу Львівської області, розповів про діяльність нашого управління, про успіхи у залученні та супроводі інвестпроектів і запропонував рекрутерам перенаправити цей трафік трудових ресурсів до нашого регіону. У підсумку вони погодилися повертати людей, які виїхали з України, назад, і працевлаштовувати їх тут, на українських заводах і фабриках".

У січні 2018 року очікують на перші випадки повернення українців, які зараз працюють у Польщі. Деякі з компаній допомагають з організацією соціальних рекламних кампаній у Польщі. Підприємство Fujikura запустило і починає масштабувати кампанію "Ми чекаємо на тебе вдома". До трудових мігрантів доносять інформацію про те, що вони мають можливість працювати в Україні.

"Я підраховував, скільки мігранти отримують там, і яким може бути їхня зарплата тут. Різниця є, але вона вельми незначна, якщо враховувати витрати на проживання та харчування за кордоном. Фактично ця різниця становить $100–200 на місяць. І вона, як правило, досягається за рахунок ненормованих умов праці. Тобто замість стандартного 8-годинного робочого дня це 10–12 годин на добу", - каже Матис.

Більшість українських трудових мігрантів хотіли б отримати роботу в Німеччині. На другому місці – Польща, популярні США та Канада.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли спосіб повернути заробітчан в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути