Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2012 11:56
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Опозиція рано радіє. Санкції не усунуть нинішній режим

Резолюція сенату США з вимогою звільнити Тимошенко стала другим ухваленим західною інституцією документом, у якому йдеться про можливість запровадження проти України санкцій. У січні про них ішлося в резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи.

Щоправда, максимальним покаранням з боку ПАРЄ може бути позбавлення права голосу делегації Верховної Ради в асамблеї. Навряд чи такі санкції здатні всерйоз налякати когось у Києві. Американські сенатори закликали держдепартамент заборонити в'їзд до країни особам, причетним до ув'язнення Тимошенко. Це набагато дошкульніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гриценко: Міністр МЗС мабуть чимось обкурився, видаючи такі заяви щодо резолюції Сенату США

Резолюція сенату має лише рекомендаційний характер. Проте значною є її політична вага та резонанс у США і за їхніми межами. Ухвалений одноголосно документ засвідчує єдність у поглядах американської еліти на ситуацію в Україні й цілковите сприйняття ідеї запровадження санкцій. Інакше кажучи, питання внесено до порядку денного американської політики щодо Києва. Враховуючи, що Янукович не виказує намірів звільнити Тимошенко та припинити зміцнення диктатури, пропозиція сенату ставатиме дедалі актуальнішою і з часом може посприяти переведенню питання санкцій у практичну площину.

Резолюція також може потенційно вплинути і на позицію європейців. Тим більше, що на підході ще й подібний документ нижньої палати американського парламенту — конгресу. Поки що Євросоюз точно не готовий до жорстких кроків проти української влади. Та й на відміну від США, ЄС досить неповороткий у таких питаннях: для запровадження санкцій потрібна згода всіх 27 його держав-членів. Утім, протягом якихось півтора року Янукович від цілком перспективних відносин з Європою примудрився дійти до власної ізоляції. Отож нічого не можна виключати на наступні рік-два.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На владі Януковича поставлено жирний хрест - Безсмертний

Однак слід усвідомлювати, що заборона на в'їзд до західних країн чи арешт тамтешніх рахунків українських можновладців не вирішить головної проблеми — не усуне нинішній режим від влади. Наочним прикладом є Лукашенко, чиє царювання не похитнулося навіть після 15 років санкцій з боку ЄС та США. Тому досить кумедним виглядало бурхливе святкування ухвалення американської резолюції опозицією — так, ніби сенатори звільнили Тимошенко і покарали Януковича. Не менш недоречною є нервова, вкрай непрофесійна реакція Міністерства закордонних справ України, яке відповіло сенату в стилі "сам дурень". Опозиції не варто надто радіти, а владі — дуже нервувати. Адже все залежатиме винятково від українців, а не Вашингтона чи Брюсселя.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція рано радіє. Санкції не усунуть нинішній режим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути