Ексклюзиви
понеділок, 24 вересня 2012 14:47

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Експерт про резолюцію Сенату США щодо Тимошенко: Перспективи, на жаль, не райдужні

Експерт про резолюцію Сенату США щодо Тимошенко: Перспективи, на жаль, не райдужні
Українські політики лише погіршують відношення з США. Фото: file.liga.net

Реакція українських чиновників на рішення Сенату, який закликав Держдеп США посприяти у звільненні екс-прем'єра Юлії Тимошенко, не сприяє вирішенню ситуації, а навпаки її ускладнює.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий.

"Було очевидно, що текст резолюції не зазнає суттєвих змін після прийняття Комітетом з міжнародних справ Сенату. Подив, викликає швидкість з якою було це рішення прийняте, особливо на фоні заяв представників українського зовнішньо політичного відомства, що ця резолюція не представляє думку всього сенату", - пояснив політолог.

За його словами, відтепер зрозуміло, що Сенат зайняв чітку позицію, що поставило перед Україною деякі задачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Freedom House вважає, що в Україні влада маніпулює інформацією в Інтернеті

"Всі ті виклики, які з'являються у зв'язку тепер уже з офіційною позицією Сенату США вони, по суті, ставлять кілька питань. Перше - стосовно міжнародного іміджу України, іміджу української влади. Звичайно він сьогодні падає. Друге питання стосовно фону для реалізації зовнішньої політики України, особливо під час головування в ОБСЕ. Третя позиція — поява в офіційному парламентському документі США позиції по можливим санкціям і рекомендації Держдепу США застосовувати санкції щодо відмови видачі віз для тих, хто брав учать в процесі Юлії Тимошенко", - зазначив він.

Окрім того, Чалий додав, що оцінка і реакція офіційних чиновників в Україні на рішення Сенату "не сприяє вирішенню ситуації, а навпаки її ускладнює".

"Перспективи на жаль поки що не райдужні, в першу чергу з огляду на те, що не видно бажання змінювати і вирішувати ті проблеми, на які вказано в резолюції. Подібні резолюції, навіть рекомендаційні, адже ця резолюція, дійсно не є спільною щодо двох палат, і підписаною президентом, тобто це не той тип резолюції, який є обов'язковим для виконання, але це сильна по змісту рекомендація, і зрозуміло, що проігнорувати ці рекомендації виконавчі структури США навряд чи зважаться", - підсумував експерт.

"Є передумови після парламентських виборів в Україні, в разі незмінності ситуації, дійсно застосовування заборони в'їзду, я думаю, для представників правоохоронних органів, які приймали рішення далекі від Верховенства права. Такі відмови видачі віз можуть бути не публічними", - резюмував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резолюція Сенату США прийнята за сумнівною процедурою - МЗС

Також, на думку Чалого, наразі питання щодо санкцій персонально до президента не стоїть, але "з огляду на те, як відбуваються події, і якщо не буде змін у внутрішньо-політичному розвитку, то таке питання може постати".

Зараз ви читаєте новину «Експерт про резолюцію Сенату США щодо Тимошенко: Перспективи, на жаль, не райдужні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути