вівторок, 06 лютого 2007 18:03

Волога нищить колекцію стародруків

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Науковий співробітник Острозького музею книги Анатолій Хеленюк показує зал Луцької вежі, з якого через вологу винесли сушити всі стародруки
Науковий співробітник Острозького музею книги Анатолій Хеленюк показує зал Луцької вежі, з якого через вологу винесли сушити всі стародруки

В острозькому Музеї книги на Рівненщині зібрана одна з найкращих в Україні колекція стародруків: півтори тисячі книг і рукописів XVI ст. Та надмірна вогкість і грибок на стінах загрожують пам"яткам знищенням.

Музей книги оселився у триповерховій Луцькій вежі майже 30 років тому. Капітального ремонту у приміщеннях відтоді не робили, лише підфарбовували стіни й ущільнювали дах. Саме через неправильну плоску його будову волога пішла стінами.

— Узимку на даху збирається багато снігу, а весною розводи йдуть стінами. Інколи стеля протікає під час зливи, — розповідає доглядач музею Світлана Соколюк, 30 років. — Ця вежа вже 500 років стоїть.

Дирекція музею викликала бригаду будівельників з Рівного, щоб оновили дерев"яне перекриття даху. Вітрини порожні — книги винесли на просушування та реставрацію. Штукатурка на стінах осипається, цегла кришиться.

— Волога та грибок усюди, на північну стіну страшно глянути — така чорна, — скаржиться старший науковий співробітник Анатолій Хеленюк, 48 років. — Часом миємо стіни губками та підбілюємо. Від цвілі просто нічим дихати, перебувати тут небезпечно. А для стародруків із пергаменту волога та сонце — найбільші вороги. Кілька місяців тому сторінки у книгах деформувалися, склеїлися.

2002 року в музеї встановили централізоване опалення — доти вежу обігрівали з котельні. Узимку доглядачі приносили з дому обігрівачі. Більшість бійниць у вежі замурували, решту прикрили металевими заслонами.

— У них голуби живуть. Прилітають ночувати, гніздяться. Ми не проти, — Хеленюк відкриває одну з бійниць, повну білого пір"я.

Найцінніші експонати — Острозьку Біблію 1581 року, "Апостол" і "Буквар" Івана Федорова та рукописні патерики — зберігають на першому поверсі. Найдавніша книга музею — "Декреталії" Папи Григорія ІХ — датована 1511 роком. Більшість раритетів на стендах — муляжі, оригінальні стародруки та рукописи зберігають у спецфонді музею. Подивитися на них улітку щодня приходять по 400— 700 відвідувачів. Найчастіше — поляки, німці, французи та китайці.

— Продамо квитки, брошурки — так і викручуємось. Із цих грошей і стіни підфарбувати можна, — розповідає доглядач Світлана. — Торік 60 тисяч гривень заробили.

Музей книги фінансують з обласного бюджету. Чиновники з управління культури та туризму облдержадміністрації радять чекати на державну субвенцію для Острозького заповідника — майже 3 млн грн. Із них 400 тис. грн витратять на Музей книги. Щоправда, левову частку "з"їсть" зарплата працівників музею та оплата за енергоносії.

Зараз ви читаєте новину «Волога нищить колекцію стародруків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути