Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2007 07:10

Віра Самолук виростила п"ятиметрові соняшники

Автор: фото: Олег СНІТОВСЬКИЙ
  Віра Самолук із Теребовлі біля соняшника заввишки до п’яти метрів
Віра Самолук із Теребовлі біля соняшника заввишки до п’яти метрів

У райцентрі Теребовля Тернопільської області найбільші соняшники виросли у мікрорайоні Сади на подвір"ї  пенсіонерки Віри Самолук, 70 років.

Колишня працівниця фабрики ялинкових прикрас Віра Самолук живе на вул. Ломоносова. До неї направила сусідка, Ірина Гураль, аби подивився, яке диво виросло за хатою.

Ворота відчинені, на подвір"ї кілька робітників біля бетономішалки, ще двоє — облаштовують дах нової хати, що притулилася до старої. На порозі сидить жінка й лущить кукурудзу. Сміється, коли дізнається, чого приїхав.

— Ото пішла слава, люди бараболю велику мають чи городину, а в мене — соняшник, — каже жінка, показуючи на велетенського розміру рослини, що ростуть біля хати.

— Cин із Австрії насіння передав, — розповідає пані Віра. — 22 вересня моєму Івасеві минуло п"ятдесят, аж не віриться, — змахує сльозу. — Чоловік Петро помер торік у січні. Усе планував, як ми "золоте весілля" справимо, але не дожив кілька місяців.

Доки син на заробітках у Відні, з Тернополя донька Галя з чоловіком Олегом навідується щотижня. Нині тут нову хату добудовують.

— Насіння соняшника посадила наприкінці квітня, і сусідам дала, — продовжує жінка.— У них не такий високий виріс. А в мене бачите який. Майстри, що в нас будують, міряли — вийшло біля п"яти метрів. А корінь пішов, напевно, до метра, аж фундаменту дістав. Соняшник десять днів зацвітав. Спочатку з країв, а потім до центру, колами отак. Але насіння білувате. Кажуть, треба окропом залити хвилин на десять, то має почорніти. Пізніше попробую. Як ріс, я ті квіти щоранку цілувала, ніби до сина пригорталася.

Жінка, аби стримати сльози, піднімає голову й береться рукою за товстелезне соняшникове стебло. Каже, фотографію до Відня синові надішле, аби побачив цю красу.

Зараз ви читаєте новину «Віра Самолук виростила п"ятиметрові соняшники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути