понеділок, 05 грудня 2011 00:30

Відтермінувати здачу будинку можна на 18 місяців

Автор: фото з архіву Тараса Бачинського
  Юрист Тарас Бачинський радить купувати житло через Фонд фінансування будівництва
Юрист Тарас Бачинський радить купувати житло через Фонд фінансування будівництва

У незакінчених будовах на Львівщині 1 кв. м житла можна купити на $400–500 дешевше, ніж у введених в експлуатацію. Та потенційні покупці бояться не отримати помешкання вчасно. 59 львів'ян, які інвестували гроші в будівництво на вул. Лісній у селі Зубра піді Львовом, уже третій рік не можуть вселитися у квартири. Минулого тижня провели чергову акцію протесту. Забудовник пояснює, що не має коштів для закінчення робіт. Як уникнути ризиків при купівлі недобудованого житла розповідає юрист компанії "Лігалейд" Тарас Бачинський, 25 років.

— Купуйте житло лише в забудовників, які тривалий час працюють на ринку та спорудили чимало об'єктів. Для всіх афер на зразок "Еліта-центру" характерно те, що компанія бралася будувати перший, і як виявилося, останній будинок. Сьогодні законодавством визначені кілька правових механізмів купівлі житла на первинному ринку. Найпоширеніший і найменш ризикований — через Фонд фінансування будівництва. Якщо забудовник створив такий фонд із банком або фінансовою компанією, це як мінімум означає, що в нього все гаразд із дозвільними документами, і за його роботою спостерігає Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України. За іншою законною схемою, ви приходите до забудовника, і він пропонує підписати договір купівлі-продажу пакету облігацій, номінальна вартість яких дорівнює ціні житла. Якщо вам пропонують пайову участь у будівництві, підписати інвестиційний договір, вкласти депозити в банк та інші схеми — це не зовсім законно. У таких випадках раджу обов'язково скористатися допомогою юриста.

Які ще документи потрібно вимагати в забудовника?

— Договір оренди на земельну ділянку, в якому чітко вказано, що її надають під будівництво житлового дому, ліцензію на проведення будівельних робіт і дозвіл на зведення, виданий державною інспекцією архітектурно-будівельного контролю.

Як правильно вести переговори із забудовником, якщо він не вкладається у графік?

— Покупець повинен направити продавцеві житла письмовий запит. Із цього моменту всі питання, відповіді та реакції сторін повинні фіксуватися — це допоможе під час можливого судового розгляду. Найгірше з чим може зіткнутися інвестор, це якщо компанія визнає себе банкрутом. У такому випадку будь-які методи впливу, включаючи судові позови і скарги в правоохоронні органи, дають нульовий результат. У покупців залишається єдиний шанс — створювати житлово-будівельний кооператив і добудовувати дім самим.

Чи реально повернути вкладені кошти?

— Так, але на це піде час. На жаль, чинне законодавство не сприяє захисту прав покупця на первинному ринку нерухомості. 2009 року будівельники добилися прийняття Закону "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва", яким запровадили мораторій на розірвання договорів, повернення внесених коштів, а також застосування до забудовників фінансових санкцій. Правда, цей закон дає послаблення забудовникам тільки на 18 місяців. Якщо відстрочка здачі в експлуатацію перевищує цей термін, мораторій на застосування санкцій уже не діє. На договори, укладені із забудовниками до січня 2009 року, закон не поширюється.

Зараз ви читаєте новину «Відтермінувати здачу будинку можна на 18 місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути