Ексклюзиви
вівторок, 02 вересня 2008 07:13

Верховинський ринок розгромлять бульдозером

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Дмитро Петрук (ліворуч) розмовляє із колегами-підприємцями біля своєї ятки на Верховинському ринку
Дмитро Петрук (ліворуч) розмовляє із колегами-підприємцями біля своєї ятки на Верховинському ринку

Президент Віктор Ющенко 17 серпня пролітав вертольотом над ринком у селищі Верховина Івано-Франківської області. Кажуть, зауважив захаращену територію й наказав голові райадміністрації Петрові Кермощуку її упорядкувати.

— Ми не отримали ні письмового повідомлення, ні офіційного звернення. Кермощук скликав нас усіх і сказав, аби за два дні ми забралися. Інакше, пригрозив, розвалить усе технікою, — обурюється власник промислової ятки Віталій Данилюк, 29 років.

За два дні після візиту глави держави до Верховини ринок став комунальною власністю райради. Досі належав селищній раді.

39-річний Дмитро Петрук працює на ринку 15 років. Це його єдиний дохід. Чоловік — інвалід першої групи.

— Я тут усе зробив своїми руками, сам вожу продукти, сам ларьок змайстрував. На все пішло до 50 тисяч гривень. Відшкодовувати ніхто нічого не збирається, — зітхає Дмитро.

— Кажуть, то всьо через Ющенкову жінку. Вона, коли приїжджала з чоловіком, попросилася в туалет, а її відвели до збитої з дощок уборної. Коли то дойшло до нашого голови адміністрації, він зі встиду мало не згорів, от тепер і впорядковує територію під євротуалет, — розказує жителька Верховини Марія Павлик, 49 років.

— Це є указ президента, я його виконую, в нас нема ринку, а є Шанхай, продукти продають на асфальті, — пояснює Петро Кермощук, 47 років, голова Верховинської районної адміністрації. — Я розпорядився, аби підприємцям дали безплатно крани й машини, вони мають звільнити територію.

Голова райдержадміністрації запропонував 65 торговцям перейти на скотарський базар за містом.

— Там продають корів, свиней, птицю, зерно. Як ми там маємо пристосуватись зі своїми продуктами й дитячими речами, нікого не цікавить, — нарікає 53-річна Галина Шкорипоняк. — Я побудувала магазин, туди його перенести неможливо. Тут стільки праці вкладено й коштів, цього нам ніхто не поверне.

На тваринному базарі дирекція заборонила збувати промтовари. Тільки продукти.

За два місяці на місці ринку мають спорудити торговельний центр — двоповерхову будівлю під скляним дахом. Усередині будуть клумби й фонтани. Базарникам запропонували вкладати кошти в будівництво або ж потім орендувати місця.

— Коли нам показали план, ми очманіли, такого центру навіть у Франківську немає, навіщо таке зводити в гірському селищі? — обурюється власник крамниці дитячих товарів Геннадій Огорельцев, 37 років. — Нам не по кишені платити там оренду. Ми самі хотіли впорядкувати наш ринок, навіть до адміністрації зверталися по дозвіл, але тоді нас не слухали.

Торгівці вчасно сплачували податки. Щодня по 3 грн ринкового збору, по 50 грн на місяць за ятки. Місячний патент на торгівлю коштував 240 грн.

— Мою хату у Верховині затопило по стелю. Дали компенсації лише дві з половиною тисячі гривень, а зараз забирають ще й останній дохід. За що мені годувати двох дітей, відремонтувати оселю і як жити? — плаче продавщиця промислових товарів Марія Ярмолюк, 49 років.

Зараз ви читаєте новину «Верховинський ринок розгромлять бульдозером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути