четвер, 15 квітня 2010 20:14

Василя Варцабу та Олега Сала розшукував Інтерпол

У всіх областях західного регіону призначили нових начальників міліції. "ГПУ" запитала чи соромно їм за якісь учинки на попередніх місцях роботи.

Полковник Віктор Русин, 47 років, очолив закарпатську міліцію. До 2004-го працював першим заступником начальника обласної міліції. Тоді відбувалися вибори Мукачівського міського голови. Проти Віктора Русина порушили кримінальну справу за діяльність у складі злочинної групи, викрадення та знищення виборчої документації. Справу розслідували п"ять років. 16 березня Мукачівський міськрайонний суд його виправдав.

— За що мені має бути соромно? За те, що мене незаконно переслідували, тримали за ґратами? — каже Русин. — Моя совість чиста. Коли я очолював карний розшук Закарпаття, ми розкрили всі резонансні злочини, крім одного — убивства дружини працівника митниці у Виноградівському районі.

Прикарпатську міліцію очолив 56-річний генерал-майор Василь Варцаба. Упродовж 2003–2004 років керував міліцією на Закарпатті. Русин був його заступником. 2004-го проти Варцаби теж порушили кримінальну справу. Звинуватили, зокрема, в жорстокому побитті сторожа мукачівської міськради. Василя Миколайовича оголосили в міжнародний розшук. Майже чотири роки він перебував у політичній еміграції в Росії.

— Мені це все згадувати неприємно, бо чотири роки був звинувачений ні за що, ні про що. Це підтверджено судом, — говорить Василь Варцаба. — Я боровся зі злочинністю 30 років і ні в які політичні ігри не граю. Коли мого заступника і начальника міліції Мукачевого закрили, я що, мав чекати, доки мене закриють? Зібрався і виїхав у Росію.

Генерал-майор 58-річний Іван Прошковський став начальником управління міліції у Волинській області. Цю посаду вже займав із січня по грудень 2007-го. Тоді йому закидали, ніби міліція приховує інформацію та не може впіймати в Луцьку серійного маніяка.

— Це була надумана паніка — ніякого маніяка не було, — каже. — Злочини розкрили, убивць затримали і засудили. Однак ЗМІ тоді роздули сенсацію і, відверто кажучи, спробували дискредитувати міліцію.

До теперішнього призначення Іван Іванович працював у столиці заступником начальника Департаменту громадської безпеки МВС України.

Добився для своїх підопічних 270 квартир, 110 дачних ділянок, 600 службових автомашин

Генерал-лейтенант Василь Поліщук, 52 роки, очолив тернопільську міліцію. До того три роки керував правоохоронцями у Вінницькій області. Добився для своїх підопічних 270 квартир, 110 дачних ділянок, 600 службових автомашин. Зобов"язав дільничних підвозити пенсіонерів по дорозі додому чи до лікарні. У жодних скандалах замішаний не був.

— Вчинки, за які б мені було соромно? Не було таких, — стверджує.

Львівську міліцію взяв під опіку генерал-лейтенант Михайло Цимбалюк, 45 років.

2004-го він очолював Тернопільську облдержадміністрацію. Кажуть, товаришував з екс-президентами Леонідом Кравчуком і Леонідом Кучмою. Після помаранчевої революції був звільнений із посади губернатора. Очолив міліцію Рівненщини, 2007-го — Львівщини. Дотепер керував правоохоронцями на Полтавщині.

У серпні 2007-го пообіцяв, що одне з трьох резонансних убивств на Львівщині — екс-губернатора Степана Сенчука, бізнесмена Богдана Дацка та кримінального авторитета Миколи Лозинського — розкриє. Та жодне із цих злочинів досі не розкрите.

— У грудні того ж року мене перевели на Полтавщину. Я не мав ніяких юридичних підстав для контролю за цими справами, — пояснює Цимбалюк. — Зараз за них знову беруся.

Генерал-майор Олег Сало, 42 роки, став начальником рівненського обласного управління міліції. Два роки — до січня 2005-го — керував львівською міліцією. Казали, був причетний до підкидання бойових гранат в офіс Студентського братства під час виборів 2004-го, був замішаний у розкраданні бюджетних коштів нібито на будівництво дачі тодішнього міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя. Кримінальні справи, які в лютому 2005-го проти Сала порушила Генпрокуратура, 2007-го закрив Печерський райсуд Києва. Ці два роки Олега Сала шукав Інтерпол.

— Мені соромно, що не зміг проконтролювати своїх підлеглих, які за моєю спиною збагачувались і брали хабарі. Але мені за рік вдалось зупинити ріст злочинності у Львові. Зокрема, злодії припинили масово викрадати автомобілі у місті, — каже Олег Сало.

Буковинську міліцію очолив депутат облради від Партії Регіонів Микола Харабара, 55 років. 2004-го він працював заступником начальника обласного УМВС. Звільнений після помаранчевої революції. Тоді його на кілька місяців посадили в СІЗО, підозрювали у сприянні фальсифікації виборів. Відпустили за відсутністю складу злочину.

Прес-служба Миколи Харабари не організувала зустрічі журналістів "ГПУ" із ним.

Зараз ви читаєте новину «Василя Варцабу та Олега Сала розшукував Інтерпол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути