вівторок, 06 березня 2007 18:13

У "Козаків" грають навіть нафтові магнати

Автор: фото: Віталій Грабар
  Гравці в ”Козаків” Марк Кисеґварі з Угорщини (в навушниках) та його український одноліток Володимир Стернюк щойно втратили половину війська у комп’ютерній війні
Гравці в ”Козаків” Марк Кисеґварі з Угорщини (в навушниках) та його український одноліток Володимир Стернюк щойно втратили половину війська у комп’ютерній війні

У Львові відбувся Міжнародний чемпіонат із комп"ютерної гри "Козаки". Охочі позмагатися приїхали з Угорщини, Польщі та Росії. Українців представляли команди "Легіон" зі Львова та "Київ" — зі столиці.

— Одеса та Київ проводять такі чемпіонати щороку, — розповідає власник львівського ігрового клубу "Легіон" 28-річний Юрій Чижук. — Львів робить це утретє.

"Козаки" — перша українська комп"ютерна гра, що стала популярною в світі. Створили її у грудні 2000 року вісім програмістів київської компанії "GSC Гейм Волд". Наступна версія — "Козаки-2" — популярності не здобула, компанія-виробник збанкрутувала. В Інтернеті одночасно можуть грати сотні людей. Гравець обирає віртуальний континент і розбудовує його: формує військо, робочу силу, будує укріплення, копальні тощо. Аби збагатитися, розпочинає війни із сусідами, загарбує їхні території. У Франції "Козаки" свого часу були грою-стратегією N1.

При вході у комп"ютерний клуб 26-річний Євген Гордієнко п"є енергетичний напій. Каже, що не виспався у поїзді. Євген — один зі співавторів другої версії "Козаків".

— Приходиш додому виснажений, хочеш розслабитися, абстрагуватися від навколишнього світу. Умикаєш комп, одягаєш навушники... Це найкращий відпочинок, — зізнається Євген.

Організатор чемпіонату Юрій Чижук розповідає про учасників гри:

— Бувають дуже різні за віком і соціальним статусом. Знаю одного 50-річного директора лікеро-горілчаного заводу, який щовечора годинами грає. А торік на змагання до Одеси приїхав нафтовий магнат із Тюмені.

Чемпіонат у клубі "Легіон" тривав два дні. змагалися 40 гравців. Час гри обмежили годиною.

— Сильні гравці, як LSD, Vampir чи Demon зі столиці, захоплювали територію  супротивника за 20 хвилин, — каже Чижук.

Перші місця у двох номінаціях посіли кияни. Угорці та поляки — друге і третє відповідно. Переможцям вручили кубки, медалі та декоративні запальнички у вигляді стародавніх мушкетів. Усіх запросили на бенкет.

— Ми не можемо гідно фінансувати змагання, — говорить Євген Гордієнко. — Робимо що можемо — надаємо гральний клуб, розселяємо. Та все це — коштом учасників.

Наступний чемпіонат гри "Козаки" прийматиме команда "Одеса" у містечку Залізний Порт на Херсонщині 16 травня.

Комп"ютерний спорт рік тому офіційно визнали в Україні. У Кореї він має статус національного, а переможці стають народними героями та мільйонерами.

Зараз ви читаєте новину «У "Козаків" грають навіть нафтові магнати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути