четвер, 25 лютого 2010 21:11

У Тернополі бракує двірників

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Двірник Іван Орисик відкидає сніг на вулиці Барвінського в Тернополі в понеділок зранку. Працює з 7.00 до 19.00. Отримує 650 грн
Двірник Іван Орисик відкидає сніг на вулиці Барвінського в Тернополі в понеділок зранку. Працює з 7.00 до 19.00. Отримує 650 грн

Через рясні снігопади цієї зими чимало двірників звільнилися з роботи. Нові працівники на їх місце йдуть неохоче. У Тернополі є 150 вакансій.

Комунальні підприємства пропонують двірникам 700–1200 грн щомісяця. Раз на рік дають 200–300 грн допомоги.

У місті працюють 430 двірників. Виходять на роботу о шостій-сьомій ранку. Кожен прибирає по дві-три вулиці.

— На дверях нашого п"ятого жеку вже з півроку висить оголошення про роботу. Із березня обіцяли підняти зарплату до 840 гривень. Але ніхто не зголосився. Хто не звик працювати, той сюди не піде, — махає віником 63-річна Анастасія Василівна. У понеділок по обіді вона прибирає від сміття територію біля продуктового кіоску на вул. Медовій, неподалік Центрального ринку. Зранку вже розчистила її від снігу. — Мої вулиці — Медова, Танцорова і Шашкевича. Снігу тут повно. І все вручну треба робити. Часом аж руки мліють. Але віддихнеш трохи — і знову до роботи. Я вже вісім років так працюю. І в отпуск тут, і в неділю. Бо нема кому замінити. Зате відчуваюся здоровішою, як не як — цілими днями на свіжому повітрі.

50-річний Іван Орисик відкидає сніг на вул. Барвінського і Качали.

Колись можна було отримати квартиру

— Робота важка. А в кого руки не болять? Хіба в того, що ніц не робить, — усміхається Орисик. — І дороги посипаю, і бурульки збиваю. Головне, щоб люди на вулицях не падали і не калічилися.

У жеках пригадують, що колись на роботу двірниками йшли молоді люди, навіть із вищою освітою. Тоді за прибирання вулиць можна було отримати квартиру чи кімнату в гуртожитку. Тепер молодь не бачить такої перспективи.

У Львові 51 комунальне підприємство. У кожному працюють 50–60 двірників. Кадрів не бракує. Зарплата — 1000 грн плюс премії. Норма площі на одного прибиральника — 2,5 тис. кв. м. Сюди входить сходова клітка будинку, прибудинкова територія і дорога з тротуаром. За кожну додаткову тисячу площі прибиральник отримує 500 грн.

— У нас є жінка, яка працює на трьох ділянках, — каже Наталя Герус, 40 років, із міського управління житлового господарства. — Із чоловіком і сином встигає прибрати їх добре і вчасно. Тому начальник комунального підприємства  задоволений. Йому вигідніше тримати таку одну працівницю і платити їй втричі більше, ніж брати трьох працівників.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі бракує двірників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути