неділя, 12 листопада 2006 18:43

У садку випробовують методику Монтессорі

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Вихованці дитячого садка 4-річні Софія Смолінська (ліворуч), Марта Прус, Ірина Дяків і 5-річна Настя Хорос займаються з навчальними матеріалами у Львові в четвер, 19 жовтня 2006 року. Вихователь Наталя Крутій
Вихованці дитячого садка 4-річні Софія Смолінська (ліворуч), Марта Прус, Ірина Дяків і 5-річна Настя Хорос займаються з навчальними матеріалами у Львові в четвер, 19 жовтня 2006 року. Вихователь Наталя Крутій

У дошкільному закладі N75 міста Львова здорові діти вчаться разом із розумово відсталими. Тут виховують і навчають за методикою Монтессорі.

— У садку діє 11 груп. У двох минулого року запровадили новий спосіб виховання — за програмою італійського лікаря та педагога Марії Монтессорі, — розповідає завідувачка закладу Наталія Вельська, 37 років. — Цій методиці понад 100 років. 1992-го її запровадили в Києві. Але там займаються тільки зі здоровими дітьми.

У групи Монтессорі ходять 38 дітей віком від трьох до шести років. Семеро з них — із особливими потребами. Психолог, керівник проекту "Монтессорі" Оксана Пишник, 46 років, каже, що молодші намагаються наслідувати старших і швидше навчаються.

— Спершу батьки категорично забороняли, щоб з їхніми дітьми навчалися розумово відсталі, — розводить руками Оксана Пишник. — Однак ми таки впросили їх. Тепер кажуть, що діти стали добрішими і милосердними.

У світлій затишній кімнаті граються вихованці. Двоє хлопчиків складають пазли на маленькому столику, дівчатка перебирають на спеціальній дошці різні за формою предмети, граються ляльками. Вихователька мовчки спостерігає за ними.

— Спочатку діти знайомляться з певною річчю, вивчають, — каже психолог. — За їхньою згодою вихователь показує, як нею користуватися. Кожна іграшка тут особлива, з певною навчальною функцією. Діти граються ними, вдосконалюють відчуття та моторику, розвиваються розумово.

Садок співпрацює з німецьким фондом "Промінь сонця", який виділив на дидактичні матеріали 2,5 тис. євро. Для повної реалізації проекту потрібно 16 тис. євро.

— За перебування дітей у садку батьки не платять, — розповідає Наталія Вельська. — Лише дають три з половиною гривні в день на харчування, як і в звичайних дошкільних закладах.

Оксана Пишник підходить до 4-річного Олексійка, який пальцем виводить букви по розсипаній в коробці з-під цукерок манці.

— Хлопчик розвивається з психомовною затримкою, — розказує. — У нього поганий зір. Дітки допомагають йому шукати іграшки, ходити по кімнатах. Коли він прийшов до нас, не вмів навіть говорити. А тепер дуже добре балакає.

Діти з групи Монтессорі потім навчатимуться у СШ N60.

Нещодавно у дитсадок приїжджав директор інтеграційної школи Монтессорі, що в німецькому Ерфурті, Арвед Мюллер, 40 років. Заклад, який він очолює, діє вже 12 років.

— У нас навчаються 140 дітей від шести до десяти років. Майже 30 із них мають вади розвитку, — розповів Арвед Мюллер "ГПУ". — Потім хворі легко навчаються у звичайних класах, а здорові виростають добрими християнами.

Зараз ви читаєте новину «У садку випробовують методику Монтессорі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути