пʼятниця, 06 липня 2007 07:01

У дегустаційній винній залі демонструють фільми

Автор: фото: Сніжани РУСИН
  Адміністратор дегустаційної зали Яна Дуганчик наливає вино в келих
Адміністратор дегустаційної зали Яна Дуганчик наливає вино в келих

Першу дегустаційну винну залу "Шардоне" відкрили в центрі Ужгорода на вул. Августина Волошина. Її власник — приватний винороб із села Концово Олександр Ковач, 37 років. Одночасно дегустувати вина в залі можуть 60 відвідувачів.

20-річна Яна Дуганчик і 18-річний Ян Арпа відчиняють залу. Кажуть, що квитків на дегустацію ще ніхто не замовляв.

У підвалі прохолодно. У коридорі стоїть старовинний винний прес кінця ХІХ ст. У сусідній кімнаті облаштували дегустаційну залу. По обидва боки столи з дерев"яними стільцями. Над стійкою — кінематографічний екран. Показують фільм про виноробство "Божественний подарунок Бахуса". Його спеціально відзняли на винних заводах області.

На поличках, прикріплених до стіни, лежать пляшки з вином і коньяком.  Відвідувачам пропонують напої винзаводів "Скілур", "Котнар", "Бобовищанський", "Леанка", "Закарпатський сад". Подають дегустувати "Троянду Закарпаття" 1986 року, "Кагор", "Середнянське", "Шардоне", "Спокусницю", "Старовинний замок" і коньяк "Закарпатський". На закуску пропонують сири із Селиської сироварні.

— Першими відвідувачами були британці, — розповідає Яна. — За кілька днів прийшло півсотні туристів. Вартість квитка 40 гривень. За ці гроші відвідувач куштує шість сортів вина й коньяк, сири, переглядає фільм.

До підвалу заходить високий кремезний чоловік. Каже, що почув по радіо рекламу дегустаційного залу й вирішив купити вина. Дуганчик наливає в келихи кілька грамів "Шардоне" та "Кагору". Відвідувач дегустує.

— Піду по дружину — нехай вибирає, — чоловік рушає до дверей.

— У дегустаційній залі вина не продаємо, — говорить Дуганчик. — Але якщо відвідувачі наполягають, то можемо піти їм назустріч.

Пляшку "Середнянського" вина (0,75 л) продають по 25 грн, "Старовинного замку" — 30 грн, 0,5 л "Спокусниці" — 55 грн. "Троянду Закарпаття" 20-річної витримки можна придбати за 130 грн.

Вина власного виробництва Олександр Ковач у дегустаційній залі не виставляє — за законом його напій вважається домашнім.

При вході до підвалу лежить великий камінь.

— Коли тут був ремонт, хотіли розбити його кувалдою, — розказує Яна. — Але з другого поверху спустилася старенька бабка — мешканка цього будинку — і каже: "Не рубайте камінь. Йому вже більш як сотня років. Колись сюди з усієї округи приходили чоловіки та жінки, хворі на безпліддя, і сідали на цей камінь. Хто посидів — одразу одужував". То власник погребу вирішив його залишити.

Зараз ви читаєте новину «У дегустаційній винній залі демонструють фільми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути