Ексклюзиви
пʼятниця, 20 квітня 2007 07:02

У Білинівці живе одна молода людина

Автор: фото: Наталія Лазука
  До жительки Білинівки Ганни Субтельної приїхали невістка Зоряна з двома дітьми
До жительки Білинівки Ганни Субтельної приїхали невістка Зоряна з двома дітьми

Дорогою з Тернополя до Гусятина за 7 км од Гримайлова зауважите знак "Білинівка 2 км". У Білинівці прописано 54 людей, фактично проживає 27. У п"ятьох хатах мешкають шестеро пенсіонерів, яким уже за вісімдесят. Наймолодшому — 76 років.

Із траси видно ряд однакових цегляних будинків під червоною черепицею.  До 1941 року тут було польське поселення. Саме село належить до Лежанівської сільради.

— У Лежанівці та Білинівці 305 душ, — розповідає Ярослава Гончар, 53 роки. Жінка головує вже десятий рік. — Більше 40 дворів пустують. Близько 15 чоловіків повернулися з міст і живуть на пенсію батьків — жінки повиїжджали за кордон і позабирали із собою дітей. А молодь у Тернополі та Львові чи за кордоном. У радянські часи на Тернопільському комбайновому заводі головним інженером працював уродженець села Василь Пелех, то він молодих забирав на роботу.

Школу у Білинівці закрили в 1971 році. Клуб не діє. Нема ані магазину, ані церкви. У каплицю священик навідується кілька разів на рік: посвятити паски, на Зелені свята чи посповідати. До 2004-го у Білинівці працював старий млин.

— Мірошник Міша поїхав на Майдан і не вернувся. Пропав безвісти чоловік, — розповідає Ярослава Іванівна. — Мама його з тої гризоти померла. Відтоді млин не працює.

У селі тихо. Минаємо дві порожні хати. Ярослава Іванівна розповідає, що люди живуть лише у п"ятьох хатах, вісім пустують. Решту будинків розібрали на цеглу.

— У 50-х у Білинівці жило більше ста людей, — каже голова.

На подвір"ї 83-річного Дмитра Філя його донька Євгенія Русу, 56 років, збирає з дерев"яної огорожі випрані шкарпетки. Вона вже 30 років живе у Молдові. У вересні приїхала до хворого батька.

— Нема ні магазину, ні лікарні, навіть газу, — каже Євгенія Дмитрівна. — Стареньким тут важко. Соціальних працівників нема, навідуються часто аферисти. До тата приходили дві дівчини. Назвалися соціальними працівницями, показали посвідчення і сказали, що помагатимуть йому. Тато, хоч і начитаний, все одно безпомічний. Доки одну провадив до другої хати, інша забрала з гаманця 300 гривень. У Білинівці в однієї жінки чотири тисячі гривень вкрали. Ще одна дівчинка приходила, говорила, що з воєнного шпиталю. Мала якісь документи, всі фотографії стареньких. Я ж знаю, хто тут ветеран, а вона називала ветеранами інших, то я її як прогнала — швидко втекла. Але потім пішла до Германа, продала йому масажер. Сказала дідові, що коштує тисячу гривень, але для ветеранів — триста.

Мірошник Міша поїхав на Майдан і не вернувся

— Дільничний міліціонер заходить?

— Якщо він один на сім сіл, то хіба всюди встигне? У першій хаті люди не живуть, лише приїжджають обробляти город. То в них покрали ліжка, перини, подушки. Навіть відра вже нема.

На цілу Білинівку є лише один хлопчик-школярик четвертого класу. Мати дитини 33-річна Леся Сороковнін — інвалід по слуху. Вона єдина молода людина в селі. Щодня возить сина до Гримайлівської школи за 9 км. Перечікує уроки і привозить хлопчика додому.

— Вона єдина надія для всіх, хто тут живе. Щоранку, кому чого треба, виходять на дорогу і чекають на Лесю, — каже Євгенія Русу. — Кому хліба купити, кому масла, ліків.

Поруч із Філем живе подружжя Смотричів. 80-річний Володимир і 82-річна Дарія разом уже 60 років.

— Працювали разом на шахті в Луганській області, там і побралися, — розповідає Дарія. — Потім переїхали сюди на батьківщину чоловіка купили хату. Нам удвох не страшно. Злодіїв не боїмося, бо маємо двох псів. Син кожні два тижні приїжджає з Рівного. Грядки садимо.

Багатьох стареньких діти забирають до себе в міста. Але не всі хочуть їхати.

80-річного Йосипа Лазорчина старший син забрав до Тернополя, — каже Ярослава Гончар. — Але той через два тижні втік назад. Син навіть не знав, був на роботі. Потім молодший син забрав його в село Товсте Заліщицького району. Старенький і звідти втік.

Двоє дошкільнят у Білинівці живуть через кілька хат у Субтельних. На обійсті — дитячі іграшки, сохне дитячий одяг.

— Це наша Вікторія, — тримає за руку однорічну дівчинку Ганна Субтельна, 65 років. — Андрійкові вже три минуло. Дитина навіть не має із ким бавитися. Мушу сама з ним у футбол грати. Але діти незабаром поїдуть у Тернопіль. Невістка зараз у декреті, а син там працює, уже гуртожиток отримав. То будемо тут самі з чоловіком доживати.

Зараз ви читаєте новину «У Білинівці живе одна молода людина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути