Ексклюзиви
понеділок, 30 липня 2007 07:00

У Білій Криниці намолочують 40 центнерів зерна з гектара

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Директор дослідної станції Борис Федчук (праворуч) із завідувачем складу Борисом Усіком перевіряють, чи просохла пшениця
Директор дослідної станції Борис Федчук (праворуч) із завідувачем складу Борисом Усіком перевіряють, чи просохла пшениця

Через затяжну негоду в Рівненській області пропали половина врожаю ріпаку і майже десять відсотків пшениці. Посіви ріпаку не витримали різких перепадів температури.

— Погода винна. Тільки на Зарічненщині за день випала місячна норма опадів, — пояснює заступник голови обласної адміністрації Юрій Благодир. — А по всій області за десять днів дощів випало як за два місяці.

До початку негоди фермери знімали по 40 центнерів із гектара, після злив — лише 15. Щоби хоч трохи компенсувати втрати, зерно продаватимуть дорожче.

На Рівненщині планують намолотити 515 тис. т зернових зі 138 тис. га.

Дослідна станція у селі Біла Криниця Рівненського району, де вирощують нові сорти зернових, постраждала найменше. Жнива на станції розпочали 9 липня — раніше за всіх. Приватні фермерські господарства вийшли в поле на тиждень пізніше.

Робочий день на станції починається, щойно зійде сонце. Три жінки згрібають на току зерно лопатами і провіюють на вітрі — щоб швидше сохло.

— Тут 70–80 тонн, озима пшениця вищого сорту, — прикидає на око завскладом Борис Усік, 60 років. Бере жменьку пшениці, перетирає пальцями й задоволено мугикає. Потім кладе одну зернину на зуба і розкушує.

— У нас приборчик є, але зуби краще відчувають, — підморгує завскладом. — Якщо зерно тверде — можна засипати в амбар. Якщо клеїться до зубів — треба ще сушити.

Завскладом махає рукою робітницям з лопатами. До купи зерна повільно під"їжджає зерновіялка.

Тонна пшениці коштує 950–1000 грн. Фуражні сорти для худоби — 800–900 грн за тонну.

— Зерно буде дорожчати, — переконаний 50-річний директор дослідної станції Борис Федчук. — От на фураж уже виник дефіцит.

Найбільше поле станції розташоване в селі Городище, за 2 км від Білої Криниці. Дістатися до нього непросто — вантажівки мусять їхати десять кілометрів асфальтом і ґрунтовою дорогою.

Переважно на полях вирощують випробуваний сорт "Полісся-90". Він не боїться різких перепадів температури й не потребує мінеральних добрив. Саме його найчастіше закуповують хлібозаводи.

— Це один із кращих сортів для західного регіону, родить по 30–40 центнерів із гектара. За сприятливої погоди навіть більше, — запевняє головний агроном станції Андрій Яремчук, 28 років. — Ми працюємо лише з українськими сортами пшениці. Але конкуренції з західним насінням вони не витримують — там селекція краща. Наступної весни висадимо європейський або американський сорт — дають по 80–90 центнерів із гектара.

У більшості рівненських фермерів пшениця родить лише 18–25 центнерів із гектара. Через негоду цього літа знімають по 12–15.


Комбайнери у полі працюють без вихідних до десятої вечора. Якщо зранку злива — чекають, доки пшениця на полі просохне.

— Я перший рік працюю. Раніше був водієм на птахофермі, — 20-річний комбайнер Валерій Онищук тягнеться за хлібом. На поле привезли обід. — У комбайні м"яке крісло, магнітола. Навіть кондиціонер працює.

Після роботи механізаторів розвозять по домівках. Сезонних працівників поселили в гуртожитку.

— З автопарком у нас не густо, — каже заступник директора Володимир Люльчик, 50 років. — Маємо чотири комбайни, всі американські, але секонд-хенд. Купили два роки тому. Зарубіжна техніка хоч спрацьована, але все одно краща.

Новий комбайн вітчизняного виробництва коштує не менш ніж 1 млн грн. А новий іноземний — 2 млн грн. Більшість тракторів і вантажівок на станції вже від"їздили 15–20 років.

Окрім пшениці, на дослідній станції вирощують овес, гречку, віку, ріпак та ячмінь. 

— Із нашого ячменю варять пиво "Славутич", — хвалиться директор Борис Федчук. — Казали: якщо цього року буде хороший ячмінь, то куплять по 1050 гривень за тонну!

Фосфорної хмари зі Львівщини на станції не бояться.

— Приїжджали хлопці з МНС, просили людей не йти у поле або надягти марлеві пов"язки. Та нічого, пшениці то не зашкодить, — каже голова.

На станції змолотили третину врожаю — десь 1700 т. Якщо погода сприятиме — знімуть не менш як 6 тис. т.



Жнива на Тернопільщині завершуються


На Тернопільщині до 26 липня зібрали зернових та зернобобових на 62% площ. Намолотили 606 тис. т зерна.
Озиму пшеницю зібрали на 83% площ. Повністю обмолотили озимий ячмінь, 83% площ гороху та 59% — ярого ячменю.
В області планують зібрати понад мільйон тонн зерна.
— Для цього необхідно зібрати зернові та зернобобові культури на площі 442,3 тисячі гектарів. Це на 5,1 тисячі більше, ніж у 2006 році, — каже перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Петро Вовчук, 59 років.
Олеся КРАВЧУК

Зараз ви читаєте новину «У Білій Криниці намолочують 40 центнерів зерна з гектара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути